Прокуратурата разследва циганин, отправил заплахи за палеж във Войводиново (ВИДЕО)

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в с. Войводиново, при който двама роми пребиха военнослужещ.

Във видеото мъжът на име Салхо Кисимов, който е от селото, но живее в Германия, заявява, че "доста хора от Войводиново ще пострадат" заради събарянето на незаконните къщи в ромската махала. Отправя и обидни калификации.

Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г., посочват от прокуратурата.

Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.

По-късно Кисимов публикува нов клип в социалните мрежи, в който се извинява на всички, които е обидил. "Хора, казал съм го и пак ще го кажа – извинявам се. Значи – не знаех къде са ми децата, не знаех какво да направя, с 300 зора си открих жената, децата. Съжалявам много. Извинявам се. Просто в това село съм ял много хляб“, обяснява той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право