Прокуратурата разследва частен съдебен изпълнител заради либийския танкер

От обвинението предполагат, че е напуснал страната през декември

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго имотна облага, като случаят касае незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер. Става дума за либийския танкер BADR. Съдебният изпълнител е Тотко Колев.

"Образувано е досъдебно производство, защото считаме, че са налице достатъчно данни за престъпление по служба", каза пред "Труд" окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Предмет на разследването ще са действията на частния съдебен изпълнител, защото е допуснал въвод на танкера BADR, въпреки съдебното решение, спиращо изпълнителното дело. Ако се прецени, че има достатъчно доказателства, Колев ще бъде привлечен като обвиняем.

По данни на прокуратурата, частният съдебен изпълнител Тотко Колев е напуснал страната през декември миналата година, след случая. "Нямаме представа дали се е върнал", коментираха магистратите. Според юристи, от кантората му твърдели, че бил в София.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частният съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Коментари

Задължително поле