Прокуратурата се самосезира за уран във водата на Велинград и близките до курорта села

Днес, 21 април 2017 г., Районна прокуратура – Велинград се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в района на община Велинград и на част от кварталите в гр. Велинград, съобщават от Прокуратурата.

Възложена е проверка на РУ на МВР – Велинград и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и „Водоснабдяване, Канализация и Териториален Водоинженеринг“ ЕООД – гр. Велинград за качеството и състоянието на питейната вода в региона на гр. Велинград, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е 14 дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Замърсяването с уран е като замърсяване със злато. Уранът се намира в естествено устойчиво състояние! Използва се за ядрено оръжие или гориво, защото най-лесно му се разбива ядрото. Оттам се стартира верижната реакция на ядрен разпад само на УРАНА(защото той не е способен да предизвика верижна реакция в останалите елементи, тъй като е слаб). Тия неща се учеха в училище ли, кръжок ли имахме…..може ли България да се занимава с подобно нещо?!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.