Прокуратурата си готви бъдещи ръководители

Психотест с над 100 въпроса подбира хората с лидерски потенциал, не началниците

Прокуратурата подбира и подготвя бъдещи ръководители вече година. Селекцията на прокурорите с лидерски качества няма общо с обичайния за България начин – по предложение на началниците им.

Всеки прокурор сам заявява желание за участие. Подборът пък се определя чрез психологически тест с над 100 въпроса, който оценява емоционалната интелигентност, мениджърската и социална компетентност на кандидатите. В него няма правилни и грешни отговори, тъй като разглежда единствено себеоценката на кандидатите, твърдят от Обединение „Развитие на лидерския потенциал“, избрани да проведат обучението с нарочен конкурс. Освен подбор и селекция на хората с лидерски талант, тестът показва и какви са потребностите за квалификация на прокурорите, добавят от обединението.

От 700 прокурори от цялата страна, кандидатствали за участие, през септември 2016 г. са подбрани 150. Първите 50 от тях вече са преминали 4-месечен курс на обучение.

„Добре е, че прокуратурата инвестира в развитието на собствените си кадри, и то на тези от тях, които са мотивирани да се развиват. Още по-важно е, че това се случва в момента, в условията на динамична, непрекъснато усложняваща се комуникационно и криминогенно среда“, коментира прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Виктор Тарчев. Той е сред 50-те, преминали вече курса на обучение под формата на решаване на казуси и ролеви игри.

Подобен тип на подбор и обучение на лидерски кадри е практика в развитите държави по света от десетилетия и се прилага по специфичен начин в различни сфери – бизнес, икономика, армия, полиция и т.н.

„Обучението беше съобразено с характера на дейността, която вършим. Знанията и уменията, които получихме, са приложими не само за административните ръководители, но и в ежедневната ни работа. Има сложни разследвания, по които се налага да се координират едновременно множество лица от различни служби, включително чуждестранни партньори, и там наученото се явява особено ценно“, допълва прокурор Тарчев.

Обучението на прокурори се финансира от швейцарското правителство в рамките на проекта на българската прокуратура и Конфедерация Швейцария за повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. По линия на този проект бе създаден и оборудван с най-модерна криминалистична техника мобилен Оперативен дежурен център за събиране на доказателства по горещи следи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право