На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Прокуратурата си готви бъдещи ръководители Психотест с над 100 въпроса подбира хората с лидерски потенциал, не началниците

Прокуратурата подбира и подготвя бъдещи ръководители вече година. Селекцията на прокурорите с лидерски качества няма общо с обичайния за България начин – по предложение на началниците им.

Всеки прокурор сам заявява желание за участие. Подборът пък се определя чрез психологически тест с над 100 въпроса, който оценява емоционалната интелигентност, мениджърската и социална компетентност на кандидатите. В него няма правилни и грешни отговори, тъй като разглежда единствено себеоценката на кандидатите, твърдят от Обединение „Развитие на лидерския потенциал“, избрани да проведат обучението с нарочен конкурс. Освен подбор и селекция на хората с лидерски талант, тестът показва и какви са потребностите за квалификация на прокурорите, добавят от обединението.

От 700 прокурори от цялата страна, кандидатствали за участие, през септември 2016 г. са подбрани 150. Първите 50 от тях вече са преминали 4-месечен курс на обучение.

„Добре е, че прокуратурата инвестира в развитието на собствените си кадри, и то на тези от тях, които са мотивирани да се развиват. Още по-важно е, че това се случва в момента, в условията на динамична, непрекъснато усложняваща се комуникационно и криминогенно среда“, коментира прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Виктор Тарчев. Той е сред 50-те, преминали вече курса на обучение под формата на решаване на казуси и ролеви игри.

Подобен тип на подбор и обучение на лидерски кадри е практика в развитите държави по света от десетилетия и се прилага по специфичен начин в различни сфери – бизнес, икономика, армия, полиция и т.н.

„Обучението беше съобразено с характера на дейността, която вършим. Знанията и уменията, които получихме, са приложими не само за административните ръководители, но и в ежедневната ни работа. Има сложни разследвания, по които се налага да се координират едновременно множество лица от различни служби, включително чуждестранни партньори, и там наученото се явява особено ценно“, допълва прокурор Тарчев.

Обучението на прокурори се финансира от швейцарското правителство в рамките на проекта на българската прокуратура и Конфедерация Швейцария за повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. По линия на този проект бе създаден и оборудван с най-модерна криминалистична техника мобилен Оперативен дежурен център за събиране на доказателства по горещи следи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.