Прокуратурата с акция по премахване на незаконни надстройки и балкони

панелен блок

Прокуратурата е започнала акция по премахването на незаконно изградени надстройки, остъклени покривни тераси, навеси и балкони, изградени без разрешение и в нарушение на закона.

Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) ще извърши проверки в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, а държавното обвинение се самосезира по публикация в електронното издание „Правен свят“ и сигнали в други медии.

От своя страна строителният надзор е проверил 4 267 жилищни сгради с височина над 15 метра – трета и четвърта категория. При 3930 от тях не е открито нищо незаконно. При останалите 397 жилищни сгради е установено, че са изпълнени незаконни надстроявания, остъклени тераси, дървени, и метални навеси.

На територията на София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 заповеди за премахване на незаконни надстройки, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.

В рамките на същата проверка е установено, че контролът върху строителните обекти на територията на столицата е занижен. Държавното обвинение е препоръчало на общината да извършва всяка седмица проверки за наличието на незаконно надстрояване, което до момента не е правено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България