Прокуратурата трябва да плати на Лечков обезщетение от близо 16 хил. лева

Прокуратурата на Република България трябва да плати на бившия сливенски кмет Йордан Лечков /2003-2011г./ обезщетение от близо 16 хил. лева за причинените му вреди от повдигнатите му обвинения в наказателно дело, по което той бе оправдан. Обезщетението бе присъдено с решение на Окръжния съд в Сливен - съобщи зам.-председателят на съда Мартин Данчев.

Делото срещу Лечков бе за направата на ограда на Трето училище в града през 2010г. Обвиненията не издържаха и на трите съдебни инстанции и казусът приключи с оневинителна присъда за бившия градоначалник. Предявеният от него иск бе по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите. Първоначално претендираното обезщетение бе за 50 хил. лева неимуществени и 1000 лв. - имуществени вреди. Окръжният съд уважи иска му до 15 хил. неимуществени и 959 лв. имуществени щети. Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Бургас.

Делото за оградата на Трето училище е едно от 6-те, които бяха образувани срещу Лечков във връзка с кметската му служба, и единственото, което бе разгледано на първа инстанция от Окръжния съд в Сливен. По останалите 5 всички сливенски съдии си направиха отводи. Делата бяха възложени на други съдилища и също приключиха с оневинителни присъди. Сегашният иск на бившия кмет е втори поред. Веднъж той вече осъди прокуратурата за 20 хил. лева при първоначално поискани над 500 хил.лева обезщетение във връзка с едно от другите дела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право