Прокуратурата ще иска постоянен арест за петима от разбитата група за компютърни измами

Снимка: Архив

Наши банки помогнали за злавянето на кибер апашите

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха международна организирана престъпна група за компютърни измами, съобщиха на брифинг от службите.

Група е действала е от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

За петима от участниците в организираната престъпна група за компютърни измами прокуратурата ще посика съда да наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража. На единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

ГДБОП има изключително добро сътрудничество с Асоциацията на банките в България и реално след извършен обстоен анализ стигнахме до тези хора след подадена информация от български банки за съмнителни преводи, разкри директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

„По този начин се стигна до тези хора. Това е доста дълъг процес, свързан с проведени оперативно-издирвателни мероприятия по изключително сложна престъпна дейност. Затова разкриването на въпросната група отне толкова време, тъй като колегите хвърлиха доста сериозни усилия“, добави той.

„За тези години в ГДБОП многократно сме провеждали операции по установяване на финансови мулета и само преди няколко дни приключи операцията, разпоредена от „Интерпол“, за установяване на такива мулета. За първи път се стига до едно ниво над финансовото муле. Стигнали сме до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на такива финансови мулета. Хората, които хакват имейлите на фирмите, се намират някъде по света. Другите етапи от въпросния процес също не се правят на наша територия“, обясни Спиридонов.

Коментари

Задължително поле