Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Прокуратурата ще иска постоянен арест за петима от разбитата група за компютърни измами Наши банки помогнали за злавянето на кибер апашите

Снимка: Архив

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха международна организирана престъпна група за компютърни измами, съобщиха на брифинг от службите.

Група е действала е от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

За петима от участниците в организираната престъпна група за компютърни измами прокуратурата ще посика съда да наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража. На единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

ГДБОП има изключително добро сътрудничество с Асоциацията на банките в България и реално след извършен обстоен анализ стигнахме до тези хора след подадена информация от български банки за съмнителни преводи, разкри директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

„По този начин се стигна до тези хора. Това е доста дълъг процес, свързан с проведени оперативно-издирвателни мероприятия по изключително сложна престъпна дейност. Затова разкриването на въпросната група отне толкова време, тъй като колегите хвърлиха доста сериозни усилия“, добави той.

„За тези години в ГДБОП многократно сме провеждали операции по установяване на финансови мулета и само преди няколко дни приключи операцията, разпоредена от „Интерпол“, за установяване на такива мулета. За първи път се стига до едно ниво над финансовото муле. Стигнали сме до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на такива финансови мулета. Хората, които хакват имейлите на фирмите, се намират някъде по света. Другите етапи от въпросния процес също не се правят на наша територия“, обясни Спиридонов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.