Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

12% ръст на внесените в съда прокурорски актове за престъпления, свързани с наркотици и прекурсори, отчитат за 2018 г. прокурорите от Варненския апелативен регион. В него влизат шест окръжни и 20 районни прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.

През миналата година те са образували 1130 нови досъдебни производства на нарушения на закона, свързани с дрога. 53 са били наказателните производства на специален надзор. Скок има и в битката срещу данъчните престъпления, благодарение на активността на НАП. Докато през 2017 г. приходната агенция е подала 186 сигнала към прокуратурата, през 2018 г. те са били 443, което сочи, че държавата с всички свои инструменти оказва противодействие на опитите за увреждане на фискалната политика, посочи в доклада си административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.

Намалели са сигналите от ДАНС, но е останала висока активността на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. За поредна година в апелативния регион не е постъпил нито един сигнал от Агенцията за следприватизационен контрал. През отчетния период са били осъдени и санкционирани общо 5022 лица. Най-голям дял в структурата на престъпността заемат кражбите.

Въпреки завишените санкции за нарушения по Закона за движение по пътищата висок остава относителният дял на разследванията за пътно-транспортни престъпления и няма спад на делата за шофиране след употреба на алкохол, показва анализът. Според него миналата година прокурорите са работили по 23 случая на убийства и по 467 - за причинени телесни повреди. Срочността при привеждане в изпълнение на съдебните актове е била много добра за целия апелативен регион.

През 2018 г. в прокуратурата от съда са изпратени влезли в сила присъди, определения и решения срещу 2750 лица. Един подсъдим е получил доживотна присъда, а други 994 - ефективни наказания. Двойно до 61 са се увеличили Европейските заповеди за арест, поискани от прокуратурите в региона. За да ограничат престъпността сред подрастващите, обвинителите са провели срещи и беседи с над 2000 ученици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони