Прокурори представиха историята на конституциите на България пред десетокласници

Прокурорите Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура-Пловдив и Бригита Байрякова от Районна прокуратура представиха историята на 4-те конституции на България пред десетокласници от Езикова гимназия "Иван Вазов" в града под тепетата. Срещата бе част от кампанията "Заедно в час по етика и право" на Апелативна прокуратура-Пловдив. Десетокласниците имаха възможност да се запознаят с издание на Търновската конституция от 1942 г., в което са събрани всички действащи закони от 1878 до 1942 г.

"Първата българска конституция, известна като Търновската, е приета през 1879 г., а сега действащата - през 1991 г. Конституцията е основният закон на страната и установява принципите, върху които се изгражда политическата система на обществото – политически плурализъм и разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна", обясни прокурор Ясенка Шигарминова.

Тя запозна учениците с функциите на съдебната власт, същността на професиите на прокурора, съдията и следователя и с основните права и задължения на гражданите.

Прокурор Бригита Байрякова пък разясни на учениците как да избегнат опасностите в интернет и да не станат жертва на компютърни престъпления. "Не споделяйте личните си данни, паролите си и информация за свои близки с непознати. Защитете себе си превантивно и бъдете предпазливи", бяха част от съветите на прокурор Байрякова. Тя посочи, че първото компютърно престъпление у нас е извършено през 1980 г. от касиерка, използвала технологиите за длъжностно присвояване.

До 30 юни 2017 г. прокурорите от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура-Пловдив ще се срещнат с 3559 ученици от всички училища в града с паралелки от 10-и клас. След това ще се създаде ученически клуб "Правото и аз", а членовете му ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование