ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Прокурори представиха историята на конституциите на България пред десетокласници

Прокурорите Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура-Пловдив и Бригита Байрякова от Районна прокуратура представиха историята на 4-те конституции на България пред десетокласници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в града под тепетата. Срещата бе част от кампанията „Заедно в час по етика и право“ на Апелативна прокуратура-Пловдив. Десетокласниците имаха възможност да се запознаят с издание на Търновската конституция от 1942 г., в което са събрани всички действащи закони от 1878 до 1942 г.

„Първата българска конституция, известна като Търновската, е приета през 1879 г., а сега действащата – през 1991 г. Конституцията е основният закон на страната и установява принципите, върху които се изгражда политическата система на обществото – политически плурализъм и разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна“, обясни прокурор Ясенка Шигарминова.

Тя запозна учениците с функциите на съдебната власт, същността на професиите на прокурора, съдията и следователя и с основните права и задължения на гражданите.
Прокурор Бригита Байрякова пък разясни на учениците как да избегнат опасностите в интернет и да не станат жертва на компютърни престъпления. „Не споделяйте личните си данни, паролите си и информация за свои близки с непознати. Защитете себе си превантивно и бъдете предпазливи“, бяха част от съветите на прокурор Байрякова. Тя посочи, че първото компютърно престъпление у нас е извършено през 1980 г. от касиерка, използвала технологиите за длъжностно присвояване.

До 30 юни 2017 г. прокурорите от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура-Пловдив ще се срещнат с 3559 ученици от всички училища в града с паралелки от 10-и клас. След това ще се създаде ученически клуб „Правото и аз“, а членовете му ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.