Прокурори чакат сигнал за починалия абитуриент 

Бащата на починалото момче има съмнения, че е допусната грешка в лечението, а от епикризата става ясно, че синът му е лекуван със 7 антибиотика.

Националната агенция „Медицински надзор” се извършва проверка

Не мога да се самосезирам само от твърденията на адвокат Иван Денев, каза пред „Труд” окръжния прокурор

Ще се анализира лечението

Окръжната прокуратура във Велико Търново до момента не се е самосезирала и не е разпоредено разследване по случая с починалия абитуриент от COVID-19. Това потвърди пред „Труд” окръжният прокурор на старата столица Христо Христов.

Преди дни бащата на 19-годишният Христо-адвокат Иван Денев публично заяви, че има съмнения за допусната лекарска грешка при лечението на сина му. Младежът е бил хоспитализиран на 13 юли и в продължение на 18 дни е лежал в областната болница във Велико Търново. На 31 юли рано сутринта младежът издъхнал, а тялото му е било предадено на близките в запечатан цинков ковчег. Почерненият родител обяви, че ще настоява за разследване по случая и за ексхумация на трупа.

От епикризата, с която „Труд” разполага, става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.
Директорът на болницата д-р Стефан Филев е сезирал по случая Националната агенция „Медицински надзор” и се извършва проверка.

„След като приключи медицинският одит, ще изискам доклада. Ако има констатирани нарушения, ще предприемем необходимите действия”, категоричен е прокурор Христов.

„Нищо няма да коментирам, докато не приключи проверката по случая. Когато експертите се произнесат, тогава ще бъдат анализирани фактите относно приложеното лечение, както и твърденията на бащата”, заяви пред „Труд” д-р Сибила Маринова, началник на отделението по Реанимация в областната болница. За д-р Маринова адвокат Иван Денев твърди, че е отказвала информация за състоянието на момчето и се е държало грубо с него и близките му, докато Христо е бил в интензивното отделение.

Окръжният прокурор Христо Христов, пред „Труд”:

При нас не е депозиран заявителски материал

Не мога да се самосезирам и да разпоредя разследване за това, че някой е починал от коронавирус. Известно е, че става дума за пандемия със смъртни случаи. До момента в страната има над 400 починали от COVID-19, може ли за всеки да се прави разследване? Ако адвокат Иван Денев има някакви съмнения относно смъртта на сина си, нека да подаде писмена жалба в прокуратурата. Такъв заявителски материал не е депозиран. След като бащата смята, че има нередности при лечението, защо погреба сина си, а не поиска да бъде извършена аутопсия? Не мога да се самосезирам от изявленията му по медиите, защото реално той води битка във вестниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България