Прокурорската колегия на ВСС избра Димитър Петров за шеф на Спецпрокуратурата

Снимка: Архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за шеф на Специализираната прокуратура след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.

Франтишек започва кариерата си като следовател 2003 г. Преминал е през всички етажи на прокуратурата.

"Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070", посочи кандидатът.

В своята концепция той посочи, че затрудненията в работата на държавното обвинение е заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г. Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата, посочва Франтишек.

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата той заяви че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. Черковна.

За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата кандидатът посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.

Коментари

Задължително поле