Прокурорът, разследващ главния, е без контрол

Снимка: Прокуратура на РБ
Главният прокурор Иван Гешев

Иван Гешев изпрати становище до Конституционния съд

Промените в закона създават предпоставки за произвол и нарушаване на права

Новият обвинител е извън системата

Създадени са реални предпоставки за произвол и нарушаване на правата на участниците в наказателното производство, включително и на разследваните главен прокурор и негови заместници. Това гласи становището на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд (КС).

Както писа “Труд”, по искане на президента Румен Радев КС ще гледа промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които в последните дни на 44-то Народно събрание бе създадена фигурата на прокурор, разследващ главния и заместниците му.

Според Гешев с измененията е “гарантирана абсолютно несъразмерна процесуална и административно-организационна безконтролност на разследващия главния прокурор или негов заместник прокурор, а не безпристрастност и независимост на разследването”. Новият обвинител хем е част от прокуратурата, хем не попада в нито едно от изброените в закона нейни звена и ще участва във всички фази и стадии на наказателното производство и пред всички съдебни инстанции, сочи още главният прокурор. Той обаче не вижда конституционен проблем в оспорените от Радев текстове, че делата срещу шефовете на прокуратурата следва да се гледат от специализираните съдилища, затова приема, че искането на президента не е изцяло, а частично основателно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право