Горската мафия прибрала 250 хил. лв.

Ангел Кънев

Експерти изчислили печалбите на бандата от началото на годината

Спецпрокуратурата обвини петима души за участие в престъпна група за незаконна сеч и търговия с дърва.. Експерти изчислили, че само от началото на годината бандата е спечелила над четвърт милион лева.

Тартор е бил столичният шеф на Дирекцията на горите Милко Христов, а в нея участвали директорът на горското стопанство в Своге Петър Петров, двама лесничеи и сина на единия от тях, който е надзирател. Групата била въоръжена, държала изключително добре оборудвана складова база в с. Батулия и действала от 2014 г., разказаха зам.-главният прокурор Иван Гешев, зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев и наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев.

Набирани са социално слаби и неграмотни хора за секачи. Те не знаели, че дейността е незаконна, защото били наети от представители на държавни структури. Под предтекст че извършват санитарна сеч, те са рязаливсичко наред и където им е удобно, обясниха разследващите. На дърветата слагали фалшиви марки или такива, които били на бивши служители. Крали и гориво, за да ги извозват.

“Длъжностни лица, които получават заплати от държавата, са приели горския фонд като бащиния”, коментира Темелакиев. При обиските са намерени около 30 000 лв. и незаконни оръжия, боеприпаси и капсул детонатори, които били обезвредени от отдела за борба с тероризма.

Двамата директори в Горското се занимавали основно с продажбата на дървесината, която се пласирала в Софийска и Благоевградска област и във фабрика за пелети. Търговията била извършвана както с дървен материал, така и с дърва за огрев. Членовете на групата превишавали служебните си правомощия, прекратявали незаконно административни преписки за нарушения по сигнали на граждани, които станали очевидци на незаконната сеч. Заплашвали всеки, който се осмели да подаде сигнал срещу тях. Запалили и автомобила на един от хората, дръзнали да се оплачат по официален ред за престъпленията.

Утре спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за 4-ма от групата.

Коментари

Задължително поле