Прокурор Ася Петрова: Бюлетините от референдума не са преброени правилно

Снимка: Архив

Бюлетините от референдума не са преброени правилно, коментира пред БТВ зам.-главният прокурор Ася Петрова.

По думите й във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броят на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик безспорно са недействителни”, поясни Петрова.

ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още тя.

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона.

„Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551 ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден”, смята Петрова.

Зам.-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. „Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес”, категорична е тя.

„Преброяването се извършва от Секционните избирателни комисии (СИК). СИК установява броя на гласувалите според броя на откритите пликове. Тези 12 хил. бюлетини са от 44 секции. Беше извършено повторно преброяване. При това преброяване не се установи наличието на такива бюлетини. Не са установени и двойно повече подписи в протоколите”, заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нали всеки гласувал се подписва. Какво сложно има да се преброят подписите. После има действителни и недействителни бюлетини според правилата за гласуване. Какво се цели с цялата тая галимация около този т.н. референдум?

  2. 4удесно е да знаем, че освен да върти добри свирки на Цецо Цветанов, Ася може и да прои „правилно“ бюлетини

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.