Прокурор Ася Петрова: Ефект от проверките на язовирите няма, защото не се налагат санкции

205 са язовирите с невисока степен на опасност. От тях 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности. Това заяви Ася Петрова, заместник-главен прокурор, по БНТ във връзка със сигнала на прокуратурата до премиера Борисов за опасните язовири. По думите й отнема години на контролните органи да разберат какви са компетентостите им, какво следва да изпълнява ти по какъв начин.

Тя определи отношенията им като пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки на контролните органи. "Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките", каза още Ася Петрова. По думите й, вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите им.

"Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние", посочи прокурор Петрова. По думите й, две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение. Първата - ремонтът, не е взета.

"Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 г. по-късно е издаден такъв акт", посочи Ася Петрова.

По думите й, резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото се пишат единствено и само задължителни предписания.

"Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания.Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган, способен да наложи принудителна административна санкция, твърди, че не е компетентен орган. Пречи правната уредба", коментира още Ася Петрова.

Коментари

Задължително поле