Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Прокурор Ася Петрова: Ефект от проверките на язовирите няма, защото не се налагат санкции

Снимка: Архив

205 са язовирите с невисока степен на опасност. От тях 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности. Това заяви Ася Петрова, заместник-главен прокурор, по БНТ във връзка със сигнала на прокуратурата до премиера Борисов за опасните язовири. По думите й отнема години на контролните органи да разберат какви са компетентостите им, какво следва да изпълнява ти по какъв начин.

Тя определи отношенията им като пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки на контролните органи. “Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките”, каза още Ася Петрова. По думите й, вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите им.

“Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на “Бели Искър” е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние”, посочи прокурор Петрова. По думите й, две са мерките, които могат да бъдат взети според закона – ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение. Първата – ремонтът, не е взета.

“Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 г. по-късно е издаден такъв акт”, посочи Ася Петрова.

По думите й, резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото се пишат единствено и само задължителни предписания.
“Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания.Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган, способен да наложи принудителна административна санкция, твърди, че не е компетентен орган. Пречи правната уредба”, коментира още Ася Петрова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете