Прокурор Гешев: Цветан Василев злоупотребява с процесуалните си права

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Цветан Василев злоупотребява с процесуалните си права и ги упражнява по начин, по който най-вероятно се цели да не се яви пред европейски съд. Това обяви в интервю за "Правен свят" прокурорът по делото "КТБ" Иван Гешев, който е в момента ръководител на Специализираната прокуратура.

Гешев коментира обвиненията на адвокатите на 17-те подсъдими по делото КТБ, които твърдят, че отсъствието на основния подсъдим от съдебната зала - Цватен Василев нарушава процесуалните им права, защото той не може да бъде разпитан, а това има ключово отношение на подзащитните им.

"Аз съм страна в този процес, така че по същество няма да коментирам твърденията на защитата. Отговорът на тези твърдения може да чуете в съдебните заседания, които са публични. Надявам се при следващото заседание да чуете аргументите ни по исканията и възраженията, направени от защитата", коментира Гешев и добавя:

"На българските граждани трябва да им е ясно, че съдът и прокуратурата трябва да спазват принципа за изясняване на обективната истина по делото. Защитата няма това изискване, така че тя може да твърди абсолютно всичко, което е в интерес на подсъдимия.

Това не е мое мнение, а е факт, който е нормативно регламентиран. Така че гражданите, когато слушат какво говори защитникът на един или друг подсъдим, трябва да съобразяват това обстоятелство", казва още Гешев.

"Мнението на прокуратурата е, че господин Цветан Василев злоупотребява с процесуалните си права и ги упражнява по начин, по който най-вероятно се цели да не се яви пред европейски съд. Не говоря за български съд дори, защото България е част от ЕС. Господин Василев се намира в процедура по екстрадиция само и единствено, защото не желае да се яви в България. Ако беше дал съгласие, можеше за три дни да се появи пред съответния български съд.

Той сам се е поставил в това положение и сам не желае лично да упражни правата си пред български съд и се бори по всякакъв начин да не се появи.

Това е обяснима защитна реакция, той има право на това поведение и го упражнява активно. Въпросът е, че в съдебното производство той изтъква това като нарушаване на правата му. Това т.нар. "нарушение" е резултат от неговите активни действия.

Третото, което се случва реално е, че единственият шанс той да не бъде екстрадиран, е да вкара политически елемент в процеса, защото по чл.3 от Европейската конвенция за екстрадиция, това може да е единственото основание сръбският съд да откаже екстрадиция", коментира още прокурор Гешев.

Той допусна още, че основният подсъдим вероятно иска да бави процеса и това обяснява действията на неговата защита и тази на останалите подсъдими.

Коментари

Задължително поле