Прокурор Сийка Милева: В престъпната група в НОИ – Силистра са участвали началникът на отдел „Отпускане на пенсии“ и едно семейство

Снимка: Архив

Сред лицата, които са се възползвали от фалшивите пенсии, са бивши кметове и общински съветници

В престъпната група в НОИ – Силистра са участвали началникът на отдел „Отпускане на пенсии“ и семейство – баща, майка и син. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Групата функционира от 2007 г., като е издавала фалшиви ТЕКЛ-ове, които са предоставяни пред НОИ – Силистра. В нея участват длъжностни лица, сред които директорът на НОИ – Силистра и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“. Членове на групата са и семейство – баща, майка и син“, обясни Милева.

"Претърсени са 14 адреса, както и леки автомобили. В резултат на тези действия са иззети мобилни телефони, банкови карти, извлечения от банкови документи", посочи прокурорът.

„Установена е ролята на директора на НОИ – Силистра – той по телефона е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии“ и тя е записвала на бележка „СМЧ – Пенчев“ – т.е. „силно мой човек – Пенчев“, коментира Сийка Милева и допълни, че така служителите са знаели, че тези хора са близки до директора и по досиетата се е работило по-бързо и не са били проверявани.

Тя обясни, че семейството е съхранявало документи, а синът е извършвал проверки на лица, които са искали да им бъдат отпуснати пенсии, в имот, който е бил собственост на майката и бащата.

"Сред лицата, които са се възползвали от фалшивите пенсии от НОИ – Силистра, са бивши кметове и общински съветници", допълни Милева.

Тя обясни, че в престъпната схема е участвал и бивш служител от НОИ – София. „Семейството – баща, майка и син, което е участвало в схемата, е издавало част от фалшивите документи, като жената е била упълномощена да получава пенсиите на лицата. А синът е регистрирал на негов адрес лицата, които са искали такива пенсии“, заяви прокурор Милева.

Тя посочи, че към момента не може да се каже по какъв начин са разпределяни парите сред членовете на групата. Сийка Милева уточни, че членовете на семейството не са служители на НОИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право