Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Пролетната сеитба в Търновско закъснява

 

Пролетната сеитба във великотърновска област закъснява с от две седмици до 20 дни. Основните фактори са меката зима и падналите късно през март снеговалежи. За земеделските производители от региона ситуацията е усложнена, защото освен, че са ангажирани със сеитбата на слънчоглед и царевица, усилено пръскат и торят есенниците.

Румен Тодоранов е един от големите производители на пшеница,ечемик, рапица и пролетни култури във Великотърновско. Той обработва над 11 000 декара земя в землищата на Горна Оряховица, Павликени и Велико Търново. Наясно е със ситуацията в цялата страна, тъй като е член на УС на

Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. По думите му, възможно е на места да останат и незасети площи с пролетници.
„Зимата беше мека, в края на зимата паднаха едни снегове с по-големи валежи, което затрудни полетата, а на места подгизнаха от вода и това забави пролетните обработки и съответно – сеитбата“, сподели Тодоранов.

На този етап той все още не може да прогнозира дали това закъснение ще доведе до по-ниски добиви. „Но за пролетните култури факторите, които ни интересуват са температура и влага! А в момента и влага има достатъчно, и температура, но още сме много далече от финала на жътвата на тези култури за да дам точна оценка!”, казва Тодоранов. Според него, посевите в помощите, които обработва, ще поникнат нормално. Миналата стопанска година е била добра за пшеницата, от която фермерът е изкарал по-висок добив, отколкото средния за региона – 500 кг/дка. Слънчогледовата реколта обаче била слаба, заради градушки – 150 кг/дка.

seitba1

Младият фермер Станимир Иванов обработва над 4000 декара в землищата на Килифарево, Велчево, Присово и Пчелище. При него също сеитбата на пролетници се забавя с около 20 дни.
“Всичко върви назад и преди 3-4 дни започнахме да подготвяме за слънчогледите, а пшениците пръскахме, торихме досега. Машините успяват, потъват тракторите, но времето накъсява и трябва да се обработва земята“, обясни фермерът.

Закъснялата сеитба на пролетници съвпадна и с агромероприятията, които се извършват с есенните култури и за фермерите това е натоварен период.
„В момента се извършват мероприятия по пръскане на есенниците- пшеница и ечемик и това ни утежни работата!“, признава Румен Тодоранов.
Докато валежите бавят сеитбата, за есенниците е нужна влага.

„Малко наводнени бяха, но сега поизсъхнаха, обаче пък изсъхна отгоре много слоят, стана една голяма кора. И сега трябва малко дъждец за тях!“, потвърждава и Станимир Тодоров. Той допълва, че след наторяването и пръскането, влагата се запазва под повърхностния слой, който пък изсъхва. В калните полета пък тракторите потъват и работят трудно.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.