На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Пролетно разтоварване

Великден с тежките трапези мина, но се задава Гергьовден. В промеждутъка не е зле да се разтоварите с по-леки ястия, приготвени от пролетни зеленчуци. Вярно е, че изискват малко повече време, но затова пък се възприемат лесно от организма, не причиняват тежест на стомаха и нямат много калории. Освен това, макар и сготвени, зеленчуците са богат източник на витамини. Ако се опасявате, че имат повече нитрати (става дума за зеленолистните), накиснете ги в студена вода за половин час. Същото важи и за салатите.

Лопушник

46-1Необходими продукти:
500 г лапад или спанак
4 яйца
300 г сирене
500 г кори за баница
2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук
250 г сирене
2 с.л. олио
щипка джоджен

Начин на приготвяне:
Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин., след което се заливат със студена вода, за да се запази зеленият цвят. Кромидът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязаният лопуш (лапад) и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин. Към сместа се добавят 3 яйца и натрошеното сирене. В тава се слага кора за баница, поръсва се със сместа, кора, смес и т.н., завършва се с кора. Лопушникът се залива с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече до готовност.

Постни сарми от лапад

46-2Необходими продукти:
100 г ориз
1 средно голяма глава лук
сол
1 връзка пресен джоджен
черен пипер
30 листа лапад, по-едри
50 мл олио

За соса
1 кофичка гъсто кисело мляко
чесън
сол
прясна мента или друга зелена подправка

Начин на приготвяне:
Измийте листата лапад и отстранете дръжките до основата на листата. Попарете ги с гореща вода и оставете да се охладят. Измийте добре ориза, докато водата стане прозрачна. Нарежете възможно най-ситно лука и го задушете в олиото. Сложете към задушения лук ориза и пържете 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете ситно нарязания джоджен, прясно смлян черен пипер и сол по ваш вкус. Налейте 200 мл вода и върнете на котлона. Оризът трябва леко да къкри. Щом поеме течността, долейте отново малко вода и така, докато оризът стане почти готов. Оставете леко да се охлади. Вземате едно листо от попарения и охладен лапад и слагате по 1 лъжица от полуготовия ориз. Свивате на сарма и подреждате в тавичка. Наливате не повече от 100 мл вода и ги намазвате с малко олио отгоре. Слагате в предварително загрята фурна на 180 градуса и запичате за 10-15 минути (докато леко покафенеят отгоре). След като ги извадите, може да сервирате с млечен чеснов сос като основно ястие или да изчакате да се охладят напълно и да сервирате като предястие или за мезе.
Млечен сос: Киселото мляко се разбърква със счукания чесън, сол и прясна мента (ако нямате, може да използвате копър или друга зелена подправка по ваш вкус).

Лапад с ориз на фурна

46-3Необходими продукти:
400 г лапад
200 г ориз
50 мл олио
1 средно голяма глава лук или 2 връзки пресен
1 с.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка пресен джоджен (около 20 едри листенца)
400 г кисело мляко
4 яйца
4 равни с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Измийте лапада и отстранете дръжките. Бланширайте го за минута-две, охладете със студена вода и отцедете. Лука почистете и нарежете на ситно. Ориза измийте добре със студена вода (последната вода трябва да е бистра). Загрейте олиото и запържете (задушете) лука за 1-2 минути, като добавите 1 ч.л. сол. Добавете измития и отцеден много добре ориз. Запържете ориза за около 2 минути като непрекъснато бъркате. Добавете червения пипер, разбъркайте и отместете от котлона. Прехвърлете ориза с лука в тавичка и добавете прясно смлян или счукан черен пипер по ваш вкус, сол, ситно нарязаните листа пресен джоджен и ситно нарязаните бланширани листа лапад. Разбъркайте хубаво и налейте 500 мл вода. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 минути или до готовност на ориза.
За заливката: Разбъркайте брашното, яйцата, киселото мляко и сол на вкус до еднородност. Да няма гранули. Щом ястието е готово (оризът сготвен и водата абсорбирана напълно), изваждате от фурната и равномерно поливате отгоре. Да се покрие цялата повърхност. Връщате във фурната и допичате, докато заливката придобие приятен златист цвят. Сервирате топло. По желание може към всяка порция да добавите лъжица-две гъсто кисело мляко.

Мусака с тиквички

46-4Необходими продукти:
1 кг тиквички
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
150 г домати
100 г ориз
2 каф.ч. олио
магданоз
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се нареждат на пластове в тава, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.

Тиквички-лодки

46-5Необходими продукти:
1-2 млади тиквички
1 глава лук
4 скилидки чесън
100 г кашкавал
1 с.л. вегета
1 с.л. с връх червен пипер
черен пипер
500 г кайма
ситно нарязани листа от магданоз
1 зелена чушка
2 ситно нарязани картофа

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на две по дължина и ги издълбайте с лъжица като лодка. Нарежете лука и го запържете в малко олио, след което добавете нарязаните чушки и каймата. Прибавете ситно нарязания чесън, накълцаните картофи, подправките, червения и черния пипер. Накрая добавете магданоза. Намажете тавичка с малко олио и подредете тиквичките. Напълнете ги с приготвената плънка. Може да добавите и няколко цели пресни картофа да се пекат заедно с тиквичките. Покрийте тавата с фолио и печете около 35 минути на 200 градуса. Извадете, махнете фолиото и настържете отгоре кашкавал, след което върнете във фурната за още 10 минути, за да се разтопи кашкавалът и запекат тиквичките до зачервяване.

Спаначени мъфини

46-6Необходими продукти:
500 г спанак
2 яйца
60 г масло
250 мл прясно мляко
260 г брашно
2 с.л. бакпулвер
150 г сирене
сол, черен пипер
индийско орехче

Начин на приготвяне:
Задушете спанака. Разбийте яйцата с маслото и млякото. Добавете спанака. Прибавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и добавете сиренето и подправките. Сипете тестото в намаслена и набрашнена форма за мъфини. Печете около 15-20 минути. Извадете и сервирайте.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.