Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Промените в климата застрашават лозарството Експерти работят за създаване на устойчиви сортове грозде

Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно увеличаване на щетите в лозарството. Това съобщиха експерти на кръгла маса в Икономическия университет във Варна, посветена на устойчивото развитие на сектора.

Проф. Венелин Ройчев
Проф. Венелин Ройчев

„У нас има над 660 000 дка лозови масиви. Екстремни природни явления засягат все повече територии и за по-дълго време. Докато преди последствията от една градушка се преодоляваха за година-две, сега минават 4-5 г.“, обясни проф. Венелин Ройчев от катедра „Лозарство“ в Аграрния университет в Пловдив. Според него най-уязвими са кооперациите и дребните лозари, които нямат възможност да завършат цикъла до производство на вино. „Те продават продукцията си на ръба на загубата, затова младите хора нямат интерес да гледат лозя. Радостното е, че на мода се връщат местните сортове, които са аклиматизирани и харесвани от потребителите“, добави проф. Ройчев.

Според колегата му доц. Ангел Иванов качествата на тазгодишната гроздова реколта са много добри, но няма регион в страната, който да е останал незасегнат от порои и градушки. Необичайните зимните студове също са бич за насажденията. Най-устойчивите сортове – каберне совиньон, червен мискет и ркацители, измръзват при -16 градуса, а традиционните български памид, мавруд и гъмза не издържат и толкова.

Затова експерти от цяла Европа работят по създаването на студоустойчиви сортове грозде. Вече са факт такива кръстоски с американска и амурска лоза, които почти не се пръскат с химически препарати. Плодът им обаче е по-кисел и тепърва трябва да се работи по усъвършенстването му, поясни доц. Иванов.

Заради подобни дефекти у нас не се ползва нито един от над 30 устойчиви сортове грозде, създадени през последните 60 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен. В Украйна обаче хиляди декари са засадени с наши хибридни лози, посочиха експертите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.