Холандия купува 15 нови изтребителя Ф-15

Училище санкционира деца за фалшиви бележки, родителите съдят ръководството

Ципрас: За Гърция и Македония няма връщане назад

Борисов получи послание от Доналд Тръмп То беше предадено на премиера от зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Министър Кралев проведе работна среща с президента на Международната тенис федерация

Румен Петков пред посланика на Сърбия: Решението за изграждане на косовска армия е опасно за региона

Училище към родителите: Ако не вземете децата си до 18 ч., търсете ги в районното

Празник на вината, ракиите и мезетата във Враца

Учредяват нова циганска партия Ще се казва „Европейска народна партия – България”

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Бившият изп. директор на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС Има известна криза в „Пътнически превози” заради наличния ресурс и амбициозния график, призна Владимир Владимиров

Общинари от ВМРО в София се включват в кампания за деца с дислексия

Банско открива сезона с отборно състезание и уникални награди Зимните приключения започват на Бъндеришка поляна с концерт на Гери Никол

Андрей Новаков ще предложи алтернатива за българските превозвачи по пакета „Мобилност“

Тръмп назначи нов началник на кабинета си

Промените в климата застрашават лозарството Експерти работят за създаване на устойчиви сортове грозде

Снимка: Архив

Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно увеличаване на щетите в лозарството. Това съобщиха експерти на кръгла маса в Икономическия университет във Варна, посветена на устойчивото развитие на сектора.

Проф. Венелин Ройчев
Проф. Венелин Ройчев

„У нас има над 660 000 дка лозови масиви. Екстремни природни явления засягат все повече територии и за по-дълго време. Докато преди последствията от една градушка се преодоляваха за година-две, сега минават 4-5 г.“, обясни проф. Венелин Ройчев от катедра „Лозарство“ в Аграрния университет в Пловдив. Според него най-уязвими са кооперациите и дребните лозари, които нямат възможност да завършат цикъла до производство на вино. „Те продават продукцията си на ръба на загубата, затова младите хора нямат интерес да гледат лозя. Радостното е, че на мода се връщат местните сортове, които са аклиматизирани и харесвани от потребителите“, добави проф. Ройчев.

Според колегата му доц. Ангел Иванов качествата на тазгодишната гроздова реколта са много добри, но няма регион в страната, който да е останал незасегнат от порои и градушки. Необичайните зимните студове също са бич за насажденията. Най-устойчивите сортове – каберне совиньон, червен мискет и ркацители, измръзват при -16 градуса, а традиционните български памид, мавруд и гъмза не издържат и толкова.

Затова експерти от цяла Европа работят по създаването на студоустойчиви сортове грозде. Вече са факт такива кръстоски с американска и амурска лоза, които почти не се пръскат с химически препарати. Плодът им обаче е по-кисел и тепърва трябва да се работи по усъвършенстването му, поясни доц. Иванов.

Заради подобни дефекти у нас не се ползва нито един от над 30 устойчиви сортове грозде, създадени през последните 60 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен. В Украйна обаче хиляди декари са засадени с наши хибридни лози, посочиха експертите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.