Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Промените в НПК са в съответствие с очакванията и нуждата от справедливост на обществото

Димитър Фикиин. Снимка: dariknews.bg

“Няма как да даваме оценка на законодателя, ние като практикуващи юристи прилагаме закона, такъв какъвто е”. Това каза за “Правен свят” председателят на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин, часове след Национално съвещание на магистрати от всички военни съдилища в страната, на което са били обсъждани последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Измененията вече бяха атакувани от Върховния касационен съд (ВКС) и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) пред Конституционния съд (КС).

“Първоначално всеки военен съд в страната поотделно, включително нашият – Военно-апелативният съд – разгледа измененията и допълненията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на Общи събрания, преди новите текстове да влязат в сила. Вчера направихме Национално съвещание с тази основна тема, след като вече близо месец се правоприлага по новите изменения”, поясни председателят на Военно-апелативния съд.

Помолен за коментар относно негативната оценка на редица наказателни съдии върху последните изменения в НПК, включително искането на върховните съдии и адвокатурата за обявяване от КС на поправките за противоконституционни, полк. Фиикин посочи: “Доколкото знам само те (бел.ред. – ВКС И АДвС) от тези, които имат компетентност да сезират КС, са внесли искания в тази насока. Военните магистрати се обединихме около становището, че практиката ще покаже дали промените в НПК са удачни или не. Но обективно погледнато законодателят направи стъпка напред, защото за първи път чрез разпоредбата на чл. 249, ал.4 НПК се даде дефиниция на съществените процесуални нарушения на досъдебното производство. По-рано нямаше дефиниция, а сега този институт е определен ясно.

От друга страна по линия на “разпоредителното заседание” се въведе преклузия за многократното връщане на делата на досъдебната фаза от съдебните инстанции, което правеше процеса тромав и неефективен.

На трето място – доколкото с Тълкувателно решение № 2 на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, се отне възможността съдът да връща делото на прокурора, когато е допуснато съществено процесуално нарушение при действията по допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата, за отстраняването на същите, сега с приемането на разпоредбата на чл. 248, ал. 4 НПК този въпрос намери решение на законово ниво. Идеята на законодателя е да се ускори процесът. Доколко обаче тази идея ще намери своята реализация, ще покаже практиката”.

Според председателя на Военно-апелативния съд дефинирането на процесуалните нарушения е предпоставка и за намаляване на делата срещу България пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за бавно правосъдие. По думите му стъпка в тази посока е и въвеждането на разпоредителното заседание, тъй като страните ще могат да излагат своите съображения по отношение на допуснатите процесуални нарушения. Ако страните не го направят в рамките на разпоредителното заседание се предвижда преклузия, което от своя страна ще пресече многократното връщане на делата, смята военният магистрат.

Военните съдии приемат още, че за практиката е добре, че повече от 17 години, след последните съществени промени в предходния НПК, сега отново има такива чувствителни и мащабни промени, които да бъдат в съответствие с очакванията и нуждата от справедливост на обществото, въпреки нестихващите атаки и критики от страна на някои магистрати и организации.

“Практикуващите юристи сме изправени пред предизвикателството, първо да осмислим промените, след което правилно да ги правоприложим и едва тогава да отразим – има ли проблеми, какви са те и как да бъдат решени. Законът си е закон, ние сме длъжни да го правоприлагаме”, посочи още полк. Димитър Фикиин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.