Промени в плана на НП „Пирин“ поиска кметът на Банско Хиляди блокираха пътя за Гърция

Искане за частично изменение на сега действащия План за управление на Национален парк „Пирин” внесе в Министерството на околната среда и водите кметът на община Банско Георги Икономов. Причината е, че сега действащият план забранява изграждане на нови писти и лифтове в Ски-зона „Банско”

В същото време новият план, който се изработва от 2012 г., тоест над 5 години, все още не може да влезе в сила заради съдебни дела, заведени от шепа „екологични” организации.

Георги Икономов припомни в официална позиция до медиите, че частичното изменение на действащия стар план не е скорошна идея – тази процедура беше започната още в началото на 2013 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Тогава всички административни процедури бяха преминати успешно, като оставаше само одобрение от Министерския съвет, но правителството подаде оставка. По този начин инициативата бе стопирана. Впоследствие редица служебни правителства не пожелаха да се занимават с тази тема, като се позоваваха, че съвсем скоро ще влезе в действие новия план, което все още не се е случило. А тази актуализация се прави задължително на всеки 10 години и трябваше да бъде приета още през 2014-а. Но започнаха атаките в съда, които и до днес спират влизането в сила на новия документ, както и дори предложение за втори лифт.

„Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси”, заявява кметът Георги Икономов в своята позиция. Идеята на градоначалника е след частичното изменение на плана да се заяви инвестиционното предложение за втори кабинков лифт, което да подлежи на всички необходими екологични оценки, като ще има възможност и от съдебен контрол. На предложението ще се направят екологична оценка, оценка за съвместимост и ОВОС. По този начин в момента не е необходима екологична оценка на предложеното от кмета частично изменение.

Според Икономов сегашният министър на околната среда и водите Нено Димов трябва да продължи започналата през 2013 г. процедура и да внесе в Министерския съвет тогавашната документация.

В понеделник банскалии организираха протест срещу зелената мафия за пореден път от четири години насам.

Хиляди блокираха пътя за Гърция

Хората настояват за втори кабинков лифт

Банскалии и любители на зимния спорт изпълниха заканата си и точно в 16,30 часа в понеделник блокираха за половин час пътя за Гърция в района на входа на Банско. Хората скандираха “Искаме си втората кабинка”. Хиляди дойдоха на протеста с плакати и развяти знамена.
Протестиращите заявиха, че им е писнало да слушат обещания и да не се случва нищо, затова се зарекоха, че ако и този път не се даде зелена светлина на втората кабинка, то ще минат в непрекъснат протестен цикъл, докато не бъдат чути. Хората казаха, че се срамуват от опашките, които се вият всяка зима пред първа станция на лифта. В подкрепа на банскалии се изказаха и депутатите Атанас Стоянов от ВМРО и Александър Мацурев от ГЕРБ.

Има надежда

“Внесох искане в МОСВ за актуализация на сега съществуващия т.нар. стар план за управление на Пирин. Ако това стане, то още догодина ще стартира процедурата по инвестиционното намерение за втора кабинка. Аз съм оптимист и много се надявам,че това ще се случи този път. Банско вече не търпи отлагане на проблема. Днес чухме по медиите да говорят абсолютни лъжи разни псевдоеколози. Чудя се как може човек да се чувства удовлетворен от спъване развитието на един цял курорт, дори на магистрала. Чухме лъжи, че 60% от гората щяла да се изсече, това са пълни глупости. Чухме и небивалици да се замени сегашната кабинка с по-голяма, пак глупости, а докато това например стане, как ще качваме туристите в планината, с автомобили ли, кое му е пък екологичното на това? Псевдозелените въобще нямат нито един аргумент да не се случи втората кабинка, няма екопречка”, каза кмета на Банско Георги Икономов на митинга.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Абе кви предатели и кво точно предават ….и стига с тва БАНСКО – само там ли вали сняг зимнао врме. Ами наоколо има поне още 6-7 подходящи места за развитие и за влекове.
  Що само там трябва да ядад дебелия хлб – те и без това софиянци имо го изядоха аа тия макета още не са го разбрали.

 2. Да се построи нов лифт, но боклука -ц-е-к-о- -м-и-н-е-в- да няма достъп до него, защото тази -м-ъ-р-ш-а- не плаща данъци в България, той изнася парите в офшорни фирми и сметки. От монопола му полза за Банско също няма, защото единствените пари, които остават там са мизерните заплати, които плаща на хората.

 3. Да сложат нов лифт на мястото на стария но с по-голям капацитет. Това може да се направи. Няма нужда да унищожат целия парк. После ще кажат че искат нови писти. И със сегашния лифт капацитетът на пистите се превишава.

 4. Браво на хората, които са блокирали пътя! Така се прави. И дано онези които спират строенето на лифт най-накрая се чукнат в главите и разберат, че няма нищо лошо в това да има още един лифт.

 5. Рунд пореден: нормалните жители на Банско срещу зелената мафия на Прокопиев!

 6. Обяснявам на простите и алчни селяндури от Банско – Пирин е национален ПАРК и РЕЗЕРВАТ !!!! Той не е ваш !!! Той е на всички българи и на целия свят!! Там НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВА да се развива бизнес !!! Има 110 хиляди кв. километра площ в България, която не е защитена! Правете бизнес и пари ТАМ където е разрешено.. Как не разбирате, че сте завъртели омагьосан кръг – първо една писта и едно лифтче…. Аааа не стига … айде още една пистичка и още едни лифтче …аааа пак не стига … айде още и още и още ….. Колкото повече писти и лифтове има – ще идват още повече хора и никога няма да са достатъчно. Докато накрая цялата планина стане само писти и лифтове ….. Това ли искате ???? ГЛУПАЦИ с дребни селски мозъчета !!

 7. Да, необходим е нов лифт, но той не трябва да е на цеко минев, защото монопола първо е вреден за туризма, второ тоя охлюв не плаща данъци в България, а всичко изнася в офшорни фирми и сметки. Осве това покрай втория лифт за който видимо си точи лигите цеко минев иска да окастри планината с дървесина за стотици милиони. Едно голямо дърво от горите в Пирин струва няколко хиляди евро, може да стигне до 10 и повече хиляди евро. А кмета на Банско ще си прибира комисионни. Всеки се бори за далаверата, пак да ограбят, да окрадат народа и държавата. Новия лифт трябва да е на сдружение на хотелиерите и туроператори, както се прави в Европа, а на фирмите на цеко минев да е забранен достъпа.

 8. Да на развитието на българския туризъм! Не на чуждите интереси!

 9. Факт е, че зелената мафия пречи и рекетира там. А какво стана впрочем с проверките на зелените проекти от МОСВ?

 10. Зелените еко рекетьори от години бойкотират плана за развитие на Пирин с безумните си протести. МОСВ трябва да намери най-после сили да се пребори с тях и да реши най-после проблема с издраждането на втори кабинков лифт в Банско.

 11. Колкото по-скоро разрешат изграждането на втората кабинка толкова по-добре.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.