Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Палестина

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Саркози заяви, че обвиненията в корупция срещу него са лъжа и манипулация

Вижте кои са предложените от председателя Пламен Георгиев за членове на новата комисия за борба с корупцията

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

Студентка спечели конкурса за лого на “Варна-Европейски град на спорта”

Задържаха деца за незаконна сеч

Николай Нанков издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала „Струма“

РИОСВ – Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

Вижте резултатите от проверката на пешеходните пътеки в страната (ГРАФИКИ) Пет области са системни нарушители на правилата за сигнализация и маркировка

Промени в регистъра за Фонда за лечение, влизат в сила от другата седмица

От следващата седмица започва да работи обновеният регистър на кандидатстващите във Фонда за лечение на деца, предаде БТВ. Целта е по-голяма прозрачност и улеснение за родителите.

Един от многото случаи

Александра се ражда с малформация на крачето. Родителите разбират, че фондът финансира лечението на заболяването и кандидатсват. След чакане от няколко месеца получават отказ. Мотивите са, че дъщеря им може да се лекува и у нас.

„Нито се посочва лекар, нито има ли достатъчно практика и документи, с които да се докаже, че може да бъде направено, а не да бъде нашето дете осакатено”, разказва бащата Александър Кръстянин.

Родителите гледат на подготвяните промени с надежда, но критично: „Явно това е и целта – да бъдат отказвани възможно най-много родители да не губят излишно време в борба с администрацията, а да търсят помощ от хора с добри сърца”.

Какви са промените

За всяко дете ще отговаря конкретен служител. В регистъра ще бъде публикуван имейлът му и телефонен номер. Всекидневно ще се вписват промени по процеса на кандидатстване. Липсваща медицинска документация ще се допълва служебно. За първи път ще се търси обратна връзка за резултата от лечението.

„Пращаме деца в лечебни заведения в чужбина. След това те се връщат. Ние не знаем дали е добър резултата от проведеното лечение и дали можем да изпращаме деца в това лечебно заведение, което е много важно за работата на фонда”, посочи зам.-министър Ваньо Шарков.

Родителите на Александра вярват, че най-доброто лечение за нея е в Съединените щати. За него са необходими 231 хиляди долара.

Семейството ще кандидатства във Фонда отново. Дотогава продължава да събира пари от добри хора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.