На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Пропадна българската Каталуня Недоволните искали да припомнят, че живеят в мизерия и нямат работа

Въобще не може да се сравнява Северозападна България с Каталуния. Онази област е богата и много развита. Може да живее и сама.

Бунтът на Северозапада, заплашил да премине към Румъния, заради отчайващата бедност в региона, споделя съдбата на доста от народните ни недоволства, угаснали още преди да са пламнали. Преди вълната да плисне отвъд Дунав, кампанията за отделяне на региона утихва в котловините между Дунав и Балкана, а активистите на идеята се отдръпват с твърденията, че не са били разбрани. “Оттеглям се от инициативата, никога не съм искал отделяне на Видин, Враца и Монтана от държавата и присъединяването им към Румъния!
Идеята беше да се даде трибуна на недоволството на хората от липсата на работа, да се чуят проблемите им и да се потърсят някакви реални решения. А ме изкараха сепаратист!”, жалва се обявеният за български Пучдемон Борислав Каменов от Монтана.

Има хора, които сутрин минават по моста край Видин и отиват на работа в Калафат.Снимки Пламен Стоименов
Има хора, които сутрин минават по моста край Видин и отиват на работа в Калафат.Снимки Пламен Стоименов

Дни преди новата година обаче инициативата за отделянето на бедния Северозапад и присъединяването му към съседна Румъния, гърмеше в Интернет с пълна сила. Според познавачи на глобалната мрежа лозунгът за преминаването на трите български области – обявени отдавна за най-бедните в целия Европейски съюз, се появил в Интернет пространство още преди месеци, като поредната фалшива новина. Но бързо привлече внимание и роди стотици коментари – най-често одобрителни, на изтормозените от безработица, от ниски заплати и възможности за развитие жители на региона. Така в инициативата се включил и Борислав Каменов и постепенно се превърнал в един от най-активните й привърженици. “Идеята се обсъждаше първоначално в пет сайта, после в още пет. Имаше огромен интерес и повечето участници подкрепяха идеята за отделяне. Затова с неколцина приятели решихме да организираме минтинг в Монтана на 21 януари, за да видим колко народ ще дойде и какво ще кажат”, споделя 63 годишният мъж. Борислав е завършил преди доста години полувисшия институт по железопътен транспорт, работил е близо 20 десетилетия във Варна по специалността си, но след промените останал без работа и се преквалифицирал в строител. Блъскал години наред по обекти в България и Русия, а напоследък работи във Враца като шпакловчик.

“Истината е, че в родния ни край животът е изключително тежък! Няма инвестиции, повечето стари заводи са затворени, а нови няма, няма и магистрали… И хората бягат – към София, Пловдив, в чужбина”, възмущава се строителят. Според него и съмишлениците му през последните години част от хората от Видинско и други крайречни селища сами избират Румъния като по-добро място за работа и развитие. “Има доста хора вече, които сутрин минават по моста край Видин и отиват на работа в Калафат, а вечер се връщат. Но там месечната им заплата е около 1000 лева. В Румъния минималната заплата е 400 евро, а средната 800 евро. А при нас – наполовина!”, обяснява мотивите си за участие в “сепаратистската” инициатива Каменов. Освен в икономиката Румъния вече е и на години напред в борбата с корупцията и това също може да ни служи за пример, отбелязва още строителят. Там за подкупи в килиите влизат министри и депутати, а у нас дори и след такива срамни скандали като “Кум гейт” и “Суджукгейт” няма виновни, допълва той. Успехите на съседната ни държава са за пример в бавния и не особено майсторски градеж на българската демокрация, но не са основание да дадем територията на съседите си, прави пак уговорка Каменов. “Нали за тая земя са мрели толкова много българи, кой има правото я харизва на друга държава?”, пита разпалено шпакловчикът в опит да се отдалечи максимално от лозунги за “автономия”. И накрая удря на масата и последния си коз “Въобще не може да се сравнява Северозападна България с Каталуния. Онази област е богата и много развита и може да живее и сама, а ние, макар и загърбени от властта, съвсем ще увехнем без държавата!”, вдига примирено ръце борецът за по-бъдеще на региона си.

Борислав Каменов:
Не аз, управници ни разделят държавата!

Борислав Каменов
Борислав Каменов

– Г- н Каменов, как се роди идеята за отделянето на българския Северозапад и присъединяването му към Румъния?
– Това не е моя идея, не мога да си присвоя. Видях я в края на миналата година в Интернет и се включих в нея, защото смятам, че този много красив и до преди време пълен с работливи хора район на България е забравен и обречен на мизерия и обезлюдяване…

– Но в един момент Вие се превърнахте в основен говорител на тази идея. Създадохте инициативен комитет, започнахте подписки, организирате митинг.
– Няма никакви подписки. Дори аз не съм се подписал. Има 4-5 човека- мои приятели и съмишленици от Враца и Монтана, с които обсъждахме инициативата. Но не да отделим региона от България и да го присъединим към Румъния. По-скоро да предизвикаме нещо като обществено обсъждане, да разберем какво мислят хората, какво предлагат. А и да ни чуят във властта – министри и депутати и да видят, че не може така да продължава…

– Значи според Вас сред хората наистина има недоволство от политиката на държавата към тези области и търсене на изход.
– Разбира се, че има недоволство – и то голямо. Промени в нашия Северозапад има само на хартия. От години ни обещават инвестиции, реформи, тунел под Петрохан, скоростен ж. п. път. А дори обявеният за еврокоридор Е-79 е едно тясно шосе с остри завои, по които постоянно стават катастрофи и жертви. На практика държавата ни отдавна май е разделена на Северна България и Източна Румелия.

– Ще продължилите ли тогава борбата за реални промени в региона?
– Не! Аз се отеглям! Нарекоха ме „Пучдемон”, „сепаратист”, има и заплахи… Обаждат ми се и от наши, вече и от румънските медии за коментари. Подлудиха ме! Няма да се занимавам повече! Няма да организирам митинг. Аз съм човек патриот. Не бях разбран! Наистина съм за „независимост”, но независимост от „корупцията” и зависимост само от закона за всички – както е в Румъния. Но идеята бе опорочена и спирам!

Румънският сайт mediafax.ro:
Жителите на три провинции в България: “Ние не трябва да бъдем участници в корупцията”

03-10

Жителите на три провинции в Северозападна България, недоволни от корупцията в страната си, биха искали да организират консултации с гражданите, за да получат автономия в България или да се обединят с Румъния, заяви инициаторът на тази инициатива Борис Каменов.
Каменов каза пред НОВА ТВ, че една от причините за тази инициатива е корупцията в България, съобщи информационната агенция “Новините”.

“Не трябва да участваме в корупция”, каза Каменов, добавяйки, че жителите на северозападна България винаги са се борили за “истинска демокрация”.
Попитан за причината, поради която трите провинции в северозападна България биха искали да станат част от Румъния, Каменов отговори без колебание, че румънската съдебна система е по-ефективна.

Изложба
„Бисери” от двете страни на Дунав показаха в Монтана

03-11

В театъра в Монтана вчера под мотото „Дунав – река с много история”. бяха подредени макети на 45 емблематични сгради от двете страни на Дунав. Сред тях са Музеят на изкуствата в Крайова, крепостта Сукидава край Корабия, Траяновият мост на Дунав, корабът „Радецки”, крепостта баба Вида, черквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана, видинската синагога, Археологическия музей в Силистра. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „България- Румъния” и реализиран от фондация „Отворена длан”. „Изложбата е начин да опознаем значими исторически и културни обекти в двете съседни държави – малка тухла в общата сграда на нашето приятелство”, заяви организаторът на изявата Христо Таслаков.


Заради вълшебната дюлева ракия
Наши зевзеци искат
присъединяване към Сърбия
Труд, Пловдив

Докато акцията „Автономия за Северозапада и преминаване към Румъния”, набира скорост в Интернет в общественото пространство – виртуално и реално – по кръчми и кафенета, се раждат и нови инициативи.
„И ние започваме кампания за отделянето на Северозапада, но искаме присъединяване към Сърбия!”, заявяват Георги и Вени – видни монтански зевзеци и души на празнични компании. „Със сърбите езикът ни е по-близък, скарата им е ненадмината, а дюловата ракия – вълшебни. Спойката ще стане веднага!”, обясняват позицията си „алтернативните сепаратисти”. В опит да изяснят обърканата като раздърпана плетка инициатива за автономия на Северозапада журналисти потърсиха коментар и от кмета на Монтана – областния град в центъра на трите региона, набедени за „българската Каталуния”.

“Истината е, че България и Румъния имат най-дългата граница в целия Европейски съюз след Испания и Португалия. И че от години със съседите отвъд Дунав развиваме много добро сътрудничество и се надяваме това да продължи в полза и на двете страни. Другото са недоразумения, да не го нарека „глупости!”, отсече Живков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Дасе вземат в ръце..да рабоотат..,,Свикнааме от коомунизама,,,”Рааааабота за всиичкии”, ами имаш земя. Работи бе,

 2. Никой няма земя !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -имат земя 5-6 депутати от ГЕРБ и БСП които с подставени лица и цигани са изкупили в 90 г всичко!!
  Цигани с основно или без ,карат FERRARI I MAZERATTI!!
  Как ти звучи това???Плюс 200 000 дек земя???

 3. Среща на 21.01. 2018 в МОНТАНА
  За СЕВЕРОЗАПАДА КЪМ ЕС!! През РУМЪНИЯ

 4. Как не са се сетили досега шопските тикви,да си построят допълнително и един лифт примерно от държавния бюджет.От Витоша до Жълтите павета.Е тогава всички останали ще сме се изнесли навън ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ!

 5. Бокооо е резана калмукаа,слига на слултана и смукач на СтаниПишковки смоции!!Долна сган пред вас и ДОганчо бледнеееее,толкова сте долниии!

 6. Северозападняците се оказаха най-калпавите, тъпи и мързеливи българи. Намират се най-близо до ЕС, направиха им мост и пак чакат партията любима да ги оправи. По цял ден кесят в кръчмите и чакат парите да капят вместо шума от дърветата.

 7. Искра (Свинята ) Фидосова и ГЕРБ завършиха съсипването на тоя край, след като Иван (Циганина)Костов го започна!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.