Нито дума за корупция в съобщението на Ватикана за аудиенцията на К. Петков

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и славянската литература, който се чества на 24 май, папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана делегация от България, водена от премиера Кирил Петков, съобщи Ватикан нюз.

Личният разговор между Светият отец и българският премиер, пише в нота на Ватиканският пресцентър, е продължил около 20 минути, след което е последвал момента за размяната на даровете. Във ватиканската нота се уточнява, че посещението на българският премиер има по-различен "статус" от тези на държавни и правителствени ръководители, тъй като поводът е годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

От българската страна, продължава ватиканската нота, на Франциск бе дарена рождественска ясла от вълна, изработена от Център "Рождество Христово", свързан с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски обред в София, към която бе прикрепено благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра. Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

Според разказа на Петков пред съпровождащи го медии след аудиенцията папата го бил насърчил за борба с корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика