Протежето на Марин льо Пен, Джордан Бардела, се готви за сблъсък с Европейския съюз

Снимка: Twitter/Jordan Bardella

Той ще предприеме ход, подобен на този от страна на Маргарет Тачър спрямо Брюксел 

Джордан Бардела, който се бори да стане министър-председател на Франция, подготви сцената за сблъсък между Париж и Брюксел. На пресконференция, в която той представи манифеста на своята партия „Национален фронт", 28-годишният политик обеща „завръщане на Франция на европейската сцена, за да защити интересите си след години на капитулация от страна на президента Макрон“.

Той каза, че ще поиска намаляване на вноската на Франция в ЕС с 2 милиарда евро, който напомня на Маргарет Тачър, получила отстъпка от Брюксел в средата на 80-те години, след като заяви: „Искам парите си обратно“.

Бардела говореше, докато тревогата в Брюксел от перспективата за първото френско твърдо дясно правителство след Втората световна война, се разпространяваше. До тук се стигна, след като президентът Еманюел Макрон разпусна парламента и свика предсрочни избори, тъй като партията му не се справи добре на вота за Европейски парламент.

Проучване на Ifop за вестник Le Figaro отреди на "Националния фронт" 35,5% за първия тур. Партията на Макрон пък има 21%.

Макрон предупреди, че победа на "Националния фронт" може да доведе до гражданска война във Франция. Той каза, че „екстремната десница … третира хората от гледна точка на религия или произход и именно в това тя разделя и тласка към гражданска война“. Той добави, че радикалната партия "Франция не се поклони", която е част от "Националния фронт", е за разделянето на френската националност на отделни общности и това също може да доведе до "гражданска война".

Въпреки преднината на Бардела в анкетите, той няма гаранция за цялостно мнозинство и се нуждае от подкрепата на средните гласоподаватели, за да не попадне в капана на парламента след втория тур, който ще се проведе на 7 юли.

Той се опита да се представи като лидер в контакт с обикновени семейства, загрижени за имиграцията, престъпността, лошо възпитаните ученици и стандарта на живот, както и като бъдещ министър-председател, на когото може да се разчита да защити демократичните ценности и пазарната икономика въпреки неговата младост и пълна липса на опит в управлението.

Бардела описа партията си като стълб на почтеността. „Аз ще бъда министър-председател на всички французи, включително тези, които не са гласували за нас“, каза той. „Ще се противопоставим на догматизма и сектантството, които са сред белезите на президента Макрон. Искам да се обърна към всички онези французи, чиито сърца кървят, когато видят състоянието на страната. В тези нестабилни времена, в които живеем, ние не сме осъдени на упадък.“

Седящи на първия ред в Les Salons Hoche, елегантен конферентен център в центъра на Париж, бяха лидерът на партията, 55-годишната Марин Льо Пен, и 58-годишният Ерик Сиоти - председател на дясноцентристките републиканци, който раздели партията си, като обяви съюз с популисткото движение.

Резултатът от изборите може да зависи от това колко от депутатите на републиканците ще се присъединят към плана на Ciotti да се присъединят към митинга в това, което се нарича „правителство на националния съюз“.

Зад Бардела висеше знамето на Франция. Но флагът на ЕС, който се появява на всички официални събития на Макрон, отсъстваше. Той беше попитан дали ще развява знамето на ЕС на пресконференции, ако стане премиер.

„Мисля за това“, отговори Бардела.

"Националният фронт" отдавна се отказа от ангажиментите си да напусне ЕС и еврото, които са непопулярни сред избирателите. Но неговите политики въпреки това биха поставили Франция в сблъсък с Брюксел, според анализатори.

Освен че иска намаляване на френския принос към бюджета на ЕС, Бардела каза, че иска да се откаже от механизма за цените на енергията в ЕС, който според него повишава цената на електроенергията за френските домакинства. Той продължи да обещава намаляване на ДДС върху енергията, включително намаляване на ставката върху бензина от 20% на 5,5%, което също ще изисква одобрението на Брюксел.

В неделя Олаф Шолц, германският канцлер, призова френските избиратели да избягват митинга. Бардела отвърна: „Германия успява да защити интересите си в ЕС. Уважавам френско-германското приятелство. Но смятам да защитавам интересите на моята страна в ЕС."

Себастиен Майлард, сътрудник в Chatham House, британския мозъчен тръст, каза, че исканията на Бардела са теоретично възможни, но „много трудни“ за постигане на практика.

„В крайна сметка това е въпрос на политическа тежест, но бих очаквал комисията да бъде много твърда“, коментира той пред The Times. "Аз съм не съм сигурен, че другите държави-членки биха искали да видят Бардела да се измъкне.“

Ако се вярва на социологическите проучвания, лагерът на Макрон рискува да бъде маргинализиран в новото Народно събрание. Бардела каза, че избирателите избират между неговата партия и левицата, която според него не е в състояние да получи абсолютно мнозинство. Той изглежда отхвърли центристите на Макрон като неуместни. „Единственият съюз, който може да има мнозинство, е този, който ръководя с Марин льо Пен“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа