Протестиращите под Асеновата крепост декларираха, че дават последен шанс на властимащите за мирен диалог

Ромите чакат покана за втората национална кръгла маса в Асеновград

Здравеопазване, социална и демографска политика ще е темата на следващия форум през месец септември

 

Ромите от квартал „Лозница” в Асеновград и региона чакат покана за втората национална кръгла маса по проблемите на малцинствата у нас, която ще се проведе през септември в града под Асеновата крепост. На първия форум на тема „Образование и трудова заетост” единственият представител на ромите бил членът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Асен Колев, но той така и не успял да вземе думата.

От ромския етнос искат да се чуе и техният глас, тъй като в случая дори се явявали дори нещо като „бенефициенти” на националната кръгла маса, а никой не се бил сетил дори да ги покани. Темата на второто от общо трите планирани заседания за интеграция ще е на тема здравеопазване, социална и демографска политика, разкри кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов, който е и домакин на форума.

По време на първото заседание на националната кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция бяха формирани основните акценти по темата „Образование и трудова заетост”, а именно: въвеждане на допълнителни работещи санкции спрямо родители, неосигуряващи присъствието на децата си в училище и детска градина, като при нужда това да става и с полагане на задължителен обществено полезен труд.

Друг формулиран акцент по темата е завишаване на контрола при полагане на обществено полезен труд от лица, получаващи месечна помощ по Закона за социално подпомагане. Сред изводите от форума бе и нуждата от повече и по-строг контрол върху ежедневната посещаемост на учебни занятия с цел ликвидиране на фиктивните присъствия на ученици, както и необходимостта от създаване на нормативна база за развитие на социална икономика в страната, както и определяне на пилотни общини за развитие на социални предприятия.

Всички тези мерки бяха набелязани освен в отсъствието на представители на малцинствата и в това на тези, които с протестите си, започнали на 28 юни, предизвикаха свикването на националната кръгла маса.

Представителите на Инициативния комитет на протестиращите асеновградчани напуснаха форума на 24 август още в самото му начало и обявиха, че на 27 август организират ново масово шествие по улиците на града. От Инициативния комитет призоваха и медиите да „спрат да изкривяват недоволството на хората в посока етнически конфликт, саморазправа, лумпени, Петър Низамов и прочее. Протестът им бил с искане за ред, спокойствие, работещи институции, равни права и задължения за всички български граждани.

„Властимащите, на вас говорим! Докога си въобразявате, че ще ви търпим да ни лъжете, размотавате и обслужвате всякакви интереси, освен тези на почтения данъкоплатец? Не се надявайте, че пак ще отшумим, мълчанието на агнетата свърши. Тази неделя ви даваме последна възможност да потърсите мирен диалог с недоволните. Постарайте се, уважаеми, защото ако не го направите, формата на диалога ще я изберем ние, и не се знае кой от вас пръв ще падне от стола”, декларираха инициаторите на протестите в Асеновград, които се събраха в неделя вечер след 19 часа край паметника на цар Иван Асен Втори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България