Протестиращи поискаха оставката на съдията Калпакчиев, пуснал убиеца Полфрийман (СНИМКИ)

Протестиращи се събраха пред Съдебната палата в София и поискаха оставката на съдия Калин Калпакчиев заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов. Той излезе от затвора около 6 години по-рано, тъй като магистратите счетоха, че се е поправил.

Гражданите настояват и за поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на осъдени за убийство. Протестът е организирани от партия "Атака”.

Снимки: Денислав Стойчев

Тази сутрин младежката организация на ВМРО поиска от Висшия съдебен съвет дисциплинарно производство срещу съдиите, постановили освобождаването. Младежите имат съмнения в безпристрастността на състава и по тази причина искат да стане ясно дали това решение е повлияно от външни фактори. Според представителите на ВМРО, ако се установи нарушение, би следвало да се образува производство и съдиите да понесат отговорност за своето решение.

Днес Полфрийман може да се сдобие с паспорт. Към момента австралиецът изчаква издаването на редовни документи за самоличност в миграционния център в Бусманци. Той излежа 12 от наложените му 20 години за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година.

Коментари

Задължително поле