Протестиращи срещу цените на горивата в Бургас блокираха за кратко магистрала „Тракия”

Демонстрации има в няколко града в страната

Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в 15 ч. различни градове на България.

В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движат в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".

До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км и в момента се движи в центъра на града. От дни, фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

В Пазарджик ще има автошествие от стадион „Георги Бенковски“, което ще премине през централната част на града, информира БНР. В момента най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

Блокади на пътища се очакват и в Пловдив.

В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад „Свобода“. Предварително участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Коментари

Задължително поле