Протестиращ на магистрала "Хемус" събори глоба от 20 лева

Снимка: Архив

Участник в блокирането на магистрала "Хемус" при пътен възел "Белокопитово" край Шумен атакува в съда глоба от 20 лв. и Районен съд я отмени. Санкцията била наложена на шофьора П.Б. от Търговище, който паркирал колата си "Хонда" в активната лента за движение на 25 ноември м.г., когато имаше протест срещу цените на горивата и повече от час аутобанът беше блокиран.

Причината да падне санкцията обаче, не е, че няма нарушение от водача, а в допуснато нарушение от наказващия орган - Пътна полиция към ОДМВР-Шумен. Затова съдия Красимир Кръстев не разглежда казуса по същество, става ясно от решението му.

Шофьорът бил поканен на 12 декември и му съставили акт, наложили му административно наказание 20 лв. глоба за това, че „като участник в движението създава пречки за движението, имуществени вреди и опасност за живота и здравето за хората“. "В обстоятелствената част на наказателно постановление обаче, е посочено само, че жалбоподателя П.Б. с поведението си създава опасност и пречки за движението, без въобще да се споменава, че е поставил в опасност живота и здравето на хората и е причинил имуществени щети", пише в съдебния акт. Затова според съда от диспозитива на атакуваното наказателно постановление, категорично не става ясно какво точно е възприел административно-наказващия орган. Лишава се наказаното лице от възможност да разбере в какво точно е обвинено и му се пречи да си организира адекватна защита.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Административен съд-Шумен.

Коментари

Задължително поле