Протести и насилие

„Жълтите жилетки“ на ход във Франция

Медиите задават общ агресивен тон

Всяка демонстрация съдържа потенциал за насилие. Работата е там, че протестиращите винаги искат повече, отколкото им позволява полицията. А тя притежава монополното право на легитимно насилие, което може да доведе след себе си неговото непропорционално прилагане.

Обичайно пресата обръща внимание на „полицейското насилие“ срещу демонстрантите, а не обратното. Не е свойствено на журналистите да пишат за евентуални провокации от страна на протестиращите. Така беше и през 1968 г., и през 1986 г., и през 2006 г. В ситуацията с „жълтите жилетки“ и с противниците на еднополовите бракове медиите много по-активно изтъкваха „насилието на самите протестиращи“. Особено ясно идеологическата страна на коментарите им се прояви във втория случай. Движението беше напълно спокойно, обаче всяка агресивна проява на някой от протестиращите беше незабавно осъждана…, включително и от самите организатори.

Протестите на „жълтите жилетки“ са стихийни, без предварително да са ангажирани силите за охрана на обществения ред. А присъединилите се радикални елементи могат да зададат общ агресивен тон. Освен това, у голямата част от демонстрантите се формира усещането, че са презирани. При това, много от тях са млади хора, което прави протестите по „силови-физически“. Върху всичко това се наслагват и провокационните указания на правителството.

По време на втората демонстрация (1 декември) на Елисейските полета, полицията започна да използва водни струи от 10 часа сутринта и обгази Шанз Елизе в диаметър от 1,5 километра. Това изкара от нерви хората, които спокойно стояха на няколкостотин метра от полицейските заграждения. След това, тази полицейска практика се пренесе и в крупните, провинциални градове. Това доведе до подем на радикалните настроения сред „жълтите жилетки“. Над 5000 задържани, хиляда арестувани, стотици в арестите, почти 2000 ранени, десетки с лицеви травми и извадени очи и голям брой с черепни травми. И всичко това при пълното мълчание на най-големите френски медии… Представете си как те биха реагирали, ако Путин или Орбан бяха постъпили така с протестиращите в своите страни!

* Авторът е бивш евродепутат и е участвал в организацията и провеждането на множество мирни демонстрации.

Със съкращения, превод „Гласове”

Статията е редактирана на: 20.01.2019 18:24

Вижте коментарите (7)

 • Френският народ беше излъган на изборите чрез фалшиви избори за да бъдат настанени на власт либерали соросоиди.
  Хората не искат соросоиди да ги управляват.
  Робствотоо на соросоидите свърши , трябва да се разкарат незабавно и да оставят власта на френския народ.
  Ей соросоиди, каквито и фалшиви статии да поръчвате , вашите номера вече не минават на никой.
  МАКРОН ОСТАВКА !

  • Емануел Макрон е най-добрият Президент на Франция !!! А ти си неграмотен червен БОКЛУК.....

 • Така е в диктатурата на ес демокрацията....

  • Във всеки случай и най-лошата демокрация е по-добра от руския тоталитарен фашизъм. А ти си тъп руски трол, със задача да хулиш по българската демокрация, че дано заблудените русофили се увеличат. ДА, АМА НЕ.

 • Frenskia ;narod; nai mrazi.da raboti i nai obicha da protestira za oshte i.oshte i oshte.Protestite sa anarhichni vandalski i bezideini ili meko kazano divashki

 • Браво на Toncho ! A Александър е червен БОКЛУК..!!

 • Френският народ е велик народ , революционен народ , няма да стане роб на шепа соросоиди.

Този уебсайт използва "бисквитки"