652 деца са върнати в класните стаи в Сливен и областта, 69 са отпаднали от образование

Европейската комисия прие проекти за търговските преговори със САЩ Те трябва да бъдат приети от държавите-членки на ЕС

Още 2 дни грипна ваканция в Шумен

Еврокомисията: Следи ситуацията около изпълнението на проекта „Турски поток“

Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи прецизна диагностична апаратура

1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Иван Гешев: Разследването на хавалдарите е едно от първите такива в Европа По света през мрежата годишно минавали между 100 и 300 милиарда евро

Полиция претърсва Централната автогара и жп гарата в София

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки

Осъдиха наркодилър на 2 години и 4 месеца

15 000 строителни фирми работят в сивия сектор От браншовата камара настояват всички компании да бъдат вписани в професионалния регистър, за да се гарантира качеството на изграждане

Учениците в Благоевград няма да учат на 4 февруари

Две деца потрошиха 16 коли в автокъща Погромът станал като подкарали "Нисан"

Заради болни доктори затвориха Инфекциозното отделение в болницата в Добрич Насочват пациентите към здравните заведения във Варна

Премиерът Борисов: За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика, заяви министър-председателят

Протест зрее в Агенцията за борба с градушките заради отлива на хора и ниското заплащане

Работещите в Агенцията за борба с градушките, които излязоха с протестна декларация, отново се готвят за гражданско неподчинение. Причините са – недостатъчният брой на специалистите, които работят на ракетните площадки за защита от градушки, ниското заплащане (заплатите в сектора са около 460 лева) и недофинансирането на дейността.

Заместник-председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова заяви по БНР, че протестната декларация е изпратена до различни институции, от които се очаква реакция, като основната отговорност е на Министерството на земеделието. Ако не се намери изход, служителите на агенцията се готови след началото на сезона, който започва на 27 април, да спрат дейност – на различни дати в различните полигони, в знак на протест.

След ден ще се проведе среща със земеделския министър, която е последен опит да се намери решение на проблемите преди началото на сезона за борба с градушките, за да не се стигне до протест. Васильонова отбеляза, че целта е напрежението да не ескалира и да не се стига до ефективни протести, така че да остават незащитени от градушки площи.

„Никой няма нужда от ескалиране на тези процеси и недоволства. Ние продължаваме да водим диалог с МЗХ. Утре председателят Светла Василева и изпълнителният директор на агенцията имат среща с министър Бозуков, за да потърсят последно, финално решение на въпроса преди откриването на сезона“, каза тя.

Васильонова изтъкна, че основният проблем, за който нееднократно са предупреждавали, е недостатъчният брой специалисти ракетострелци и тяхната прекомерна натовареност:

„Нашият казус е много прост – хората в тази агенция са 593 по щатно разписание, което е абсолютно недостатъчно да се изпълняват ефективно задачите на агенцията. Това означава, че работещите по ракетните площадки стрелци трябва да работят в намален състав, и понеже те работят на трисменен режим, те не успяват да спазят почивката след положеното 24-часово дежурство, защото не достигат хора. Налага се да работят по двама на площадка, което е абсолютно недостатъчно и е невъзможно след това те да се възстановят.“

Синдикалистът обясни, че за нормалната работа на площадките за борба с градушките са необходими 5 души, но служителите са готови да се откажат от исканията си за повишаване на заплащането, ако бъде увеличен щатният състав, така че на площадка да работят дори и по трима стрелци.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Георги Калинчев, който отбеляза, че земеделците са готови да се включат заедно с държавата във финансирането на борбата с градушките и че те напълно подкрепят исканията на служителите на агенцията.

„Ние без тяхната помощ в тези времена, когато процесите през последните 3-2 години стават просто неудържими, когато има такива тежки градоносни облаци, ние без тях просто ще бъдем на ръба на фалита“, отбеляза Калинчев.

„Време е сезонът да бъде открит и ние да получим защита от тях“, отбеляза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.