Юнкер поздрави българите по повод 24 май в Туитър

Владимир Путин: Русия е заинтересована да се повиши ефективността на работата на МВФ

Липсват специалисти за защита на личните данни Банките, телекомите и онлайн услугите са изправени пред предизвикателства

Руски телефонни шегаджии подведоха Борис Джонсън, че разговаря с арменския премиер

Над 350 наблюдатели на изборите в Турция изпраща международна мониторингова организация

Глобяват заведения за нелегална музика

Президентът Румен Радев пред паметника на Светите братя: Правописът е първият урок по демокрация Жан Клод Юнкер с послание в туитър на български език

Еманюел Макрон: Русия и Франция могат да намерят решения на ситуациите в Украйна, Иран и Сирия

Забраниха руската държавна информационна агенция РИА-Новости в Украйна

Министър Красимир Вълчев: Среднистите печелят повече от висшистите Професионалното образование ще става все по-високо платено, гарантира той

Товарният кораб “Сигнус” се скачи с Международната космическа станция

Кола се обърна по таван в Русенско

Един загинал и четирима ранени след взрив във фабрика за експлозиви в Турция

Майк Помпео: Русия отправя предизвикателства срещу интересите на САЩ, свидетелство е химическата атака в Солсбъри

Добри новини след пристигането в Гърция: Мечетата от Барутин имат шанс да останат диви

Протест зрее в Агенцията за борба с градушките заради отлива на хора и ниското заплащане

Работещите в Агенцията за борба с градушките, които излязоха с протестна декларация, отново се готвят за гражданско неподчинение. Причините са – недостатъчният брой на специалистите, които работят на ракетните площадки за защита от градушки, ниското заплащане (заплатите в сектора са около 460 лева) и недофинансирането на дейността.

Заместник-председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова заяви по БНР, че протестната декларация е изпратена до различни институции, от които се очаква реакция, като основната отговорност е на Министерството на земеделието. Ако не се намери изход, служителите на агенцията се готови след началото на сезона, който започва на 27 април, да спрат дейност – на различни дати в различните полигони, в знак на протест.

След ден ще се проведе среща със земеделския министър, която е последен опит да се намери решение на проблемите преди началото на сезона за борба с градушките, за да не се стигне до протест. Васильонова отбеляза, че целта е напрежението да не ескалира и да не се стига до ефективни протести, така че да остават незащитени от градушки площи.

“Никой няма нужда от ескалиране на тези процеси и недоволства. Ние продължаваме да водим диалог с МЗХ. Утре председателят Светла Василева и изпълнителният директор на агенцията имат среща с министър Бозуков, за да потърсят последно, финално решение на въпроса преди откриването на сезона”, каза тя.

Васильонова изтъкна, че основният проблем, за който нееднократно са предупреждавали, е недостатъчният брой специалисти ракетострелци и тяхната прекомерна натовареност:

“Нашият казус е много прост – хората в тази агенция са 593 по щатно разписание, което е абсолютно недостатъчно да се изпълняват ефективно задачите на агенцията. Това означава, че работещите по ракетните площадки стрелци трябва да работят в намален състав, и понеже те работят на трисменен режим, те не успяват да спазят почивката след положеното 24-часово дежурство, защото не достигат хора. Налага се да работят по двама на площадка, което е абсолютно недостатъчно и е невъзможно след това те да се възстановят.”

Синдикалистът обясни, че за нормалната работа на площадките за борба с градушките са необходими 5 души, но служителите са готови да се откажат от исканията си за повишаване на заплащането, ако бъде увеличен щатният състав, така че на площадка да работят дори и по трима стрелци.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Георги Калинчев, който отбеляза, че земеделците са готови да се включат заедно с държавата във финансирането на борбата с градушките и че те напълно подкрепят исканията на служителите на агенцията.

“Ние без тяхната помощ в тези времена, когато процесите през последните 3-2 години стават просто неудържими, когато има такива тежки градоносни облаци, ние без тях просто ще бъдем на ръба на фалита”, отбеляза Калинчев.

“Време е сезонът да бъде открит и ние да получим защита от тях”, отбеляза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.