Протест пред общината намали имотния данък в Сливен

Редовното заседание на общинския съвет в Сливен предизвика граждански протест. 150-200 души, предимно от третата възраст, се събраха пред общината преди началото на заседанието с плакати в ръце.

Поводът са предложените промени в размера на имотния данък и таксата за смет, на някои цени за синята зона, въвеждането на нови гробищни такси, исканата ликвидация на общинския кожен център и прехвърлянето му към областната болница. Организатори на протеста бяха сдружение "Активен гражданин" и Обединените патриоти - НФСБ и ВМРО. Кметът Стефан Радев излезе и се опита да говори пред протестиращите, но те го освиркаха. След това изпяха "Вятър ечи, Балкан стене" и влязоха в заседателната зала.

Предложението на кмета Стефан Радев бе имотният данък от 3,2 промила да се намали с 0,15 за жилищните и 0,05 промила за нежилищните имоти, като за сметка на това се увеличи таксата за боклуци. Иван Петров от местната коалиция "Съюз за Сливен" посочи, че Сливенската община е единствената в страната с толкова висок данък сгради и предложи ставката да бъде намалена по-сериозно - от 3,2 на 2,7 промила. Опозицията от БСП бе на същото мнение.

"Плъзгаме се към популистко говорене. Като казваме, че данък сгради е най-висок, не казваме, че такса смет е най-ниската" - отвърна от своя страна кметът. Лицето на протестиращите - Георги Божев, бивш стопански ръководител, взе думата и заяви от трибуната: "Сливен и Силистра са сред най-бедните общини. В Силистра няма данък повече от 1 промил. Над 2 промила в България няма!". В крайна сметка при гласуването имотният данък падна на 2,7 промила с 23 гласа "за" и 15 "против" и "въздържали се".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България