Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Снимка: Архив

Граждани протестираха тази вечер пред френското посолство в София срещу решението на Франция да блокира започването на преговори със Северна Македония за членство в Евросъюза, предава БНР.

Организаторите на протеста изразиха опасения отлагането на европейската перспектива да предизвика политически хаос в Република Северна Македония и призоваваха Париж да преосмисли позицията си спрямо Скопие заради риска от дестабилизация на региона.

Сред протестиращите беше скулпторът и общественик Андрей Врабчев, който предаде на френските дипломати в София декларация на български език с призив за проевропейска политика на Франция на Балканите.

„Ние искаме обединена и силна Европа и смятаме, че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. – тя да е фиктивна“, каза той.

„Да не допускаме чужди интереси, враждебни на Европа, да се наместят на западната ни граница в момента и България отново да бъде изолирана от съюзниците си в Европа с – ако не неприятелски, то поне страни, които ще гравитират към чужди интереси“, каза добави Андрей Врабчев.

В Северна Македония, след среща при президента Свето Пендаровски политическите сили взеха решение предсрочните парламентарни избори в страната да се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари в Скопие ще управлява от служебно правителство.

Коментари

Задължително поле