Протест след катастрофата в Търговище, причинена от пиян служител на съдебна охрана

„Мафия” и „справедливост” крещяха пред съда, счупиха стъкло и мятаха стотинки да го платят

На гневен протест, с разпънати чадъри, викове: „мафия” и „справедливост”, излязоха в понеделник стотици граждани на Търговище пред съдебната палата, след като пиян служител на съдебна охрана предизвикал катастрофа, пратил двама младежи от мотоциклет в болница, но избягал и се укрил.

49-годишният Валентин Парашкевов е бил задържан два часа след инцидента, който е станал към 14,14 часа в петък. Тогава пробата с дрегер отчела 0,71 промила алкохол. Взета му е била и кръвна проба за химическо изследване, включително и за наркотици.

Парашкевов не е бил задържан в заведение, както съобщиха от Апелативна прокуратура, а е отишъл сам в полицията два часа след инцидента. Според запознати бил заявил, че не усетил и не разбрал, че е станала катастрофа. После бил ходил в заведение, където ял супа и изпил едно уиски.

След полицейското задържане Парашкевов е пуснат от ареста, още преди изтичане на срока от едно денонощие и притеснението, че над него ще бъде разпънат чадър, изкара на площада близки, познати и съпричастни граждани. Хората имали съмнения за потулване на случая, тъй като служителят на съдебната охрана е и брат на бивш директор на областната полиция в Търговище. Според тях 49-годишният мъж редовно карал почерпен, но никой не предприемал мерки срещу опасното поведение, тъй като се ползвал с протекции.

Ранените младежи - 16-годишният правоспособен Петър, който карал мотор „Сузуки 125” и 18-годишната Ина, която се возела с него, са в болница. Няма опасност за живота им, но момичето, което е по-тежко пострадало, е претърпяло операция на лакътната става. Предстояла такава на крака, който също бил счупен на две места. Ина имала контузия и на гръдния кош. Причинени са й били общо три средни телесни повреди. Момчето пък било с контузни рани и вътрешни наранявания на органи.

След недоволството в социалните мрежи и напрежението в града, срещу пускането на служителя на съдебна охрана от ареста, прокуратурата е задържала Парашкевов. Това е станало в неделя. Арестът е за срок от 72 часа. Обяснението е, че тогава са събрани данни за произшествието. Предстояло да бъде внесено искане в съда за налагане на постоянна мярка за задържане под стража.

От Апелативна прокуратура във Варна уточниха в понеделник и механизма на катастрофата. „На двойно непрекъсната линия на пътното платно, обвиняемият решил да направи обратен завой с личния си автомобил „Митсубиши Лансър”. След като не успял, дал на задна предавка и така пътуващият мотоциклет се ударил в него. След сблъсъка мотоциклетът се отклонил и настъпил челен удар в насрещно движещ се друг автомобил”, съобщиха от прокуратурата.

Валентин Парашкевов не е бил задържан в заведение, както съобщиха от Апелативна прокуратура, а е отишъл сам в полицията два часа след инцидента. Според запознати бил заявил, че не усетил и не разбрал, че е станала катастрофа. После бил ходил в заведение, където ял супа и изпил едно уиски.

Срещу шофьора е повдигнато обвинение за причиняване на средни телесни повреди на повече от едно лице при управление на автомобил под въздействието на алкохол, както и за това, че е напуснал мястото. Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Към момента няма информация дали от съдебна охрана са предприети дисциплинарни мерки срещу служителя.

По време на протеста, който ескалира, беше счупено и стъкло на сградата на съдебната палата. Родителите на пострадалия Петър призоваха хората да се разотидат, като поеха ангажимент да поправят счупеното. Междувременно младежи, участвали в протеста, започнаха да хвърлят стотинки по сградата, за да платят стъклото. В недоволството се включиха и мотоциклетисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право