„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Столична община: Всички показатели на питейната вода в София са в норма

НВУ домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Протест срещу СЕТА пред Народното събрание

Снимка: Цветан Томчев

Граждани и представители на граждански организации протестираха днес в центъра на София срещу търговските споразумения на ЕС с Канада – СЕТА.

Шествието стартира от градинката на “Кристал” и завърши пред Народното събрание. Организатори на протеста са Екологично сдружение “За Земята” и още четири граждански организации.

Основната причина за протестите е, че се очаква страните членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада утре по време на Съвета на министрите в Люксембург.

Различни събития срещу СЕТА бяха организирани и във Видин, Добрич и Варна.

Според организаторите българското правителство е готово да гласува “за” СЕТА, без да е направило анализ за въздействието му, “само за да спечели малко положителен имидж от потенциалното отпадане на визите за Канада”.

Протестиращите са категорични, че СЕТА е “малкото братче” на компрометирания договор със САЩ ТПТИ, но е също толкова вредно за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки. То предоставя на мултинационалните компании същите лостове за влияние върху политиката, икономиката и демокрацията и възможности да изнудват правителствата за милиарди евро, обясняват противниците му.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Подписването на СЕТА с Канада е равносилно на подписване на ТПТИ със САЩ, защото в Канада има регистрирани 43 000 американски компании и всички гадости (ГМО, химикали, отровни вещества, хормони на растежа и др.хормони, антибиотици и каквото се сетите в храните), които ще нахлуят в ЕС чрез занижените здравни, екологични, изискванията за безопасност на храните и др. стандарти по ТПТИ, ще влязат през Канада, заради някакви мижави визи. А допускането на генно модифицирани организми в природата е необратимо и нормалните растения и животни ще бъдат изтласкани и обречени на изчезване. Европейците няма да могат да прилагат досегашната си социална политика и трудово законодателство. В страните на ЕС има огромна съпротива на гражданите срещу двете търговски споразумения, но българските медии почти не я отразяват, за да се харесат на Борисов и управляващите от Герб и Реф. блок, които са твърдо ЗА споразуменията – Даниел Митов, Кунева, Бъчварова и др. министри вече се изказаха „ЗА”, както и техните евродепутати – Андрей Ковачев (Герб), Светослав Малинов (Реф. бл.) и останалите, а на Патр. фронт не сме чули мнението, но те поддържат управлението на Борисов и гласуват заедно с управляващите като техни пудели. БСП е против тези споразумения, както и ПЕС и Зелените в Евр.парламент са против.

  2. Канада и САЩ са две различни държави с различни закони. Канада НЕ произвежда ГМО, както и не допуска такова ! Грижата към хората в Канада е на светлинни години напред ! Аз съм ЗА споразумението с Канада ( но не и със САЩ ) !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.