Проучване във Варна показа: Деца посягат към хероина

Дилъри масово смесват марихуаната с опиати

7 деца са били лекувани от отравяне с хероин във Варна от началото на годината. Цифрата е стряскаща, тъй като през последните 3-4 г. в града е имало само по един подобен случай, съобщи проф. д-р Снежа Златева, ръководител на клиниката по токсикология във Военноморска болница и председател на сдружение "Живот без алкохол".

Рязък скок се наблюдава и в употребата на амфетамини сред възрастните и подрастващите. Това показват резултатите от традиционното годишно проучване на сдружението, осъществявано по поръчка и с подкрепата на общинската дирекция "Превенции". В него са описани пациентите, попаднали в клиниката по токсикология или потърсили Спешна помощ след интоксикации с алкохол и психоактивни вещества в периода януари-октомври.

"За разлика от предишни години наблюдаваме ръст на отравянията с наркотици при децата за сметка на намалението на случаите с алкохол", заяви проф. Златева.

Трима от общо 29 лекувани пациенти до 18 г. са били с интоксикации от амфетамини, докато преди 2 г. не е имало нито един пострадал от този вид дрога. За същия период случаите на отровени с алкохол подрастващи са намалели от 72 до 30. При възрастните обаче и пиенето, и употребата на наркотици се увеличават, сочи проучването. 426 варненци са търсили помощ след препиване от началото на годината, а 239 - след употреба на дрога. 36 от тях са прекалили с амфетамини при едва петима през 2017 г., а лекуваните след прием на марихуана 27 души са се увеличили тройно за периода.

Според проф. Златева 30% от учениците и 40% от възрастните се тровят с коктейли от наркотици, понякога без да знаят какво употребяват. "Много често твърдят, че са пушили цигара марихуана, но се оказва, че дилърите са я обработили с опиати, от които човек бързо става зависим", предупреди проф. Златева.

Тя уточни, че възрастните наркозависими пациенти по-рядко търсят помощ в токсикологията. Повечето предпочитат да викнат екип на Спешна помощ, който да ги свести с мощна инжекция. В четири случая обаче медиците не са успели да помогнат. Починалите са трима мъже и една жена на възраст от 39 до 46 г. Двама от тях са се отровили фатално с микс от различни дроги, а другите - с хероин. Според проф. Златева актуална опасност създават и стотиците аналози на диазепама, част от които още се продават с обикновени рецепти.

Коментари

Задължително поле