Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Проучване на ЕЦБ: Банките от еврозоната страдат от отрицателните лихви

Банките в Европа продължават да апелират към Европейската централна банка, отчитайки болезнения ефект на нейната политика на отрицателни лихвени нива върху маржовете им на печалба.

След като ЕЦБ призова кредитните институции да преработят своите бизнес модели и да престанат да се оплакват от въздействието на мярката, в последното си тримесечно проучване на банковото кредитиране тя изтъкна опасения, че политиката й на отрицателни лихви продължава да оказва “общо негативно въздействие” върху тях.

“Банките от еврозоната отчитат допълнително отрицателно въздействие на Програмата за изкупуване на активи върху своята рентабилност поради ефекта върху нетния лихвен марж”, гласи проучването на ЕЦБ.
“Отрицателният лихвен процент по депозити на ЕЦБ, макар да продължава да има положителен ефект върху обемите на кредитиране и отрицателен ефект върху кредитните маржове, по оценка на докладващите банки оказва цялостен отрицателен ефект върху нетния им лихвен доход.”

Лихвените проценти в еврозоната бяха орязани под нулата в края на 2013 г., като лихвеният процент по депозити към момента е на ниво от -0,4 процента. Това означава, че ЕЦБ на практика подлага на санкция банките, държащи своите излишъци в централната банка.

На фона на опасения относно рентабилността председателят на ЕЦБ Марио Драги и Международният валутен фонд призовават банковата система на Стария континент да се подложи на дълбоки реформи и консолидация с цел за подобряване на маржовете на печалба в силно фрагментирания финансов сектор.
“Ниските лихвени проценти имат тенденция да свиват нетните маржове поради трудното снижаване на лихвите по депозити в банките. Но свръхбанкирането също е фактор, с който трябва да се съобразяваме предвид настоящите ниски нива на банкова рентабилност”, каза Драги миналия месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.