Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Проучване на ЕЦБ: Банките от еврозоната страдат от отрицателните лихви

Банките в Европа продължават да апелират към Европейската централна банка, отчитайки болезнения ефект на нейната политика на отрицателни лихвени нива върху маржовете им на печалба.

След като ЕЦБ призова кредитните институции да преработят своите бизнес модели и да престанат да се оплакват от въздействието на мярката, в последното си тримесечно проучване на банковото кредитиране тя изтъкна опасения, че политиката й на отрицателни лихви продължава да оказва “общо негативно въздействие” върху тях.

“Банките от еврозоната отчитат допълнително отрицателно въздействие на Програмата за изкупуване на активи върху своята рентабилност поради ефекта върху нетния лихвен марж”, гласи проучването на ЕЦБ.
“Отрицателният лихвен процент по депозити на ЕЦБ, макар да продължава да има положителен ефект върху обемите на кредитиране и отрицателен ефект върху кредитните маржове, по оценка на докладващите банки оказва цялостен отрицателен ефект върху нетния им лихвен доход.”

Лихвените проценти в еврозоната бяха орязани под нулата в края на 2013 г., като лихвеният процент по депозити към момента е на ниво от -0,4 процента. Това означава, че ЕЦБ на практика подлага на санкция банките, държащи своите излишъци в централната банка.

На фона на опасения относно рентабилността председателят на ЕЦБ Марио Драги и Международният валутен фонд призовават банковата система на Стария континент да се подложи на дълбоки реформи и консолидация с цел за подобряване на маржовете на печалба в силно фрагментирания финансов сектор.
“Ниските лихвени проценти имат тенденция да свиват нетните маржове поради трудното снижаване на лихвите по депозити в банките. Но свръхбанкирането също е фактор, с който трябва да се съобразяваме предвид настоящите ниски нива на банкова рентабилност”, каза Драги миналия месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.