На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Проучване на ЕЦБ: Банките от еврозоната страдат от отрицателните лихви

Банките в Европа продължават да апелират към Европейската централна банка, отчитайки болезнения ефект на нейната политика на отрицателни лихвени нива върху маржовете им на печалба.

След като ЕЦБ призова кредитните институции да преработят своите бизнес модели и да престанат да се оплакват от въздействието на мярката, в последното си тримесечно проучване на банковото кредитиране тя изтъкна опасения, че политиката й на отрицателни лихви продължава да оказва “общо негативно въздействие” върху тях.

“Банките от еврозоната отчитат допълнително отрицателно въздействие на Програмата за изкупуване на активи върху своята рентабилност поради ефекта върху нетния лихвен марж”, гласи проучването на ЕЦБ.
“Отрицателният лихвен процент по депозити на ЕЦБ, макар да продължава да има положителен ефект върху обемите на кредитиране и отрицателен ефект върху кредитните маржове, по оценка на докладващите банки оказва цялостен отрицателен ефект върху нетния им лихвен доход.”

Лихвените проценти в еврозоната бяха орязани под нулата в края на 2013 г., като лихвеният процент по депозити към момента е на ниво от -0,4 процента. Това означава, че ЕЦБ на практика подлага на санкция банките, държащи своите излишъци в централната банка.

На фона на опасения относно рентабилността председателят на ЕЦБ Марио Драги и Международният валутен фонд призовават банковата система на Стария континент да се подложи на дълбоки реформи и консолидация с цел за подобряване на маржовете на печалба в силно фрагментирания финансов сектор.
“Ниските лихвени проценти имат тенденция да свиват нетните маржове поради трудното снижаване на лихвите по депозити в банките. Но свръхбанкирането също е фактор, с който трябва да се съобразяваме предвид настоящите ниски нива на банкова рентабилност”, каза Драги миналия месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.