Проучват водоизточниците в Шумен за алтернативно захранване

Заради непрекъснатия спад на язовир "Тича" и липсата на алтернативно водозахранване община Шумен е поръчала проучване на всички съществуващи водоизточници в района. То е възложено на фирма, която до 2 месеца трябва да излезе с анализ и алтернатива за допълнителни водни ресурси на града.

"Нека експертите да дадат правилните решения, да не подхождаме импулсивно и политически", обяви днес пред журналисти градоначалникът Любомир Христов. В заданието е включено проучване на 8 шахтови кладенци, които са в забвение повече от 20 г. и са в окаяно състояние, а някои вече са чужда собственост.

Фирмата трябва да направи списък и на работещите водоизточници към момента, да изготви воден баланс на водоснабдителната система на Шумен, да даде данни за загубите по вътрешната и външната мрежата, както и на авариите, данни за помпените станции, данни за нови сондажи. Освен това се очаква информация за собствените водоизточници на фирмите в Шумен. Кметът Христов ги призовава да възродят собствените кладенци и да ползват тях за промишлените си нужди.

Известно е, че се работи и за алтернативно захранване на Шумен от "система Дунав". Премиерът Бойко Борисов е дал срок до 2 месеца да са ясни средствата за завършването й и включването и на други общини към нея.

Пред журналисти кметът Христов изтъкна още един проблем - кметството не може да разпорежда дали ще се поливат земеделски площи с водата от язовир "Тича". В понеделник получил сигнал, че водата върви и се обърнал към шефа на "Напоителни системи", а той му казал, че има квота за изпълнение и няма как да спре поливането. В отговор Христов е отправил тревожен сигнал до Министерство на околната среда и водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони