Проучват изграждането на тунел под Белославското езеро

Започва прединвестиционно проучване за изграждане на тунел под плавателен канал 2, който да свързва северната и южна част на община Белослав, съобщи кметът инж. Деян Иванов на работна среща във връзка с проекта за съоръжението. Той посочи, че тунелът може да бъде около 700 м, а заедно с подходите дължината му да стигне до 2 километра.

Предстои да се изготви анализ дали съоръжението ще бъде рентабилно и каква инвестиция за изжраждането му е необходима. Проучването, възложено и финансирано изцяло от Европейската инвестиционна банка, ще се извърши от "Ърнст и Янг България" ЕООД. Анализът трябва да е готов до два-три месеца. Изграждането на тунел е около 6 пъти по-евтино от строителството на мостово съоръжение, посочи кметът. Белослав е градът, разположен на двата бряга на езерото и връзката между тях се осъществява с ферибот, който годишно превозва около 130 000 пътници и 500 000 автомобила безплатно.

Издръжката му е около 1.5 млн. лева и е изцяло държавно финансирана. фериботът не може да се ползва от ТИР-ове, които сега заобикалят по 30 км по Аспаруховия мост или през Девня, за да стигнат до Белослав и това е пречка за инвеститорите в общината. За осъществяване на проекта за тунел ще се търси европейско финансиране или публично-частно партньорство.

Коментари

Задължително поле