Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Професорът по електрофизика Жеко Ганев, пред „Труд”: Да се пазим от вируса като китайците, а не като европейците Маските с активен въглен са неефективни

– Проф. Ганев, критичен сте към мерките, които се прилагат в Европа срещу коронавируса, препоръчвате опита на Китай. Защо?
– Властите в Китай реагираха много бързо и стратегията им включва няколко елемента. Те правилно разбраха, че трябва да въздействат физически на вируса и направиха това, като до леглото на всеки заразен поставиха инсталация, която насити въздуха, който той диша с кислород с концентрация около три пъти по-голяма от обичайната. Постигнаха това чрез моликулярни сита, които задържат азота, но освобождават кислорода в помещението. Продължиха с тази практика и с превръщането на кислорода в озон. Това подейства, защото атомният кислород унищожава коронавируса само за 2 секунди. Другите методи на дезинфекция, които се ползват и при нас, са много по-неефективни и по-бавни.

– Защо?
– Хлорът унищожава вируса 8 часа след въздействието. Научните изследвания по света показват, че този вирус живее върху метални повърхности около 3 часа, върху хартия, стъкло и пластмаса е активен до 12 – 13 часа, а във водата, дори и да е хлорирана – 9 дни! И нашите наблюдения също показват това. Вирусът е жив до два месеца, ако е попаднал в хранителни продукти, в които има белтъчини, като месото например. Затова може да му се въздейства чрез физически способи, като озонът е особено ефикасен за дезинфекция и на въздуха, и на повърхности. Ефективно е използването и на дезинфектанти, съдържащи спирт (алкохол) и растителни масла. В съчетание с озона те се превръщат в озониди. Подобни препарати имат трайност от порядъка на 6 месеца и могат да се влагат в аерозолни форми. Всички други дезинфектанти не влияят върху коронавируса или са малко ефективни. И тази информация трябва да се използва, когато решаваме как и с какво да се предпазваме от вируса. Нашата фирма се занимава с електрофизични технологии, като част от работата ни през последните 30 години е свързана и с пречистването на въздуха и на водата, а това означава обеззаразяване. Технологията ни е приложена в повече от 1200 инсталации за пречистване в промишлени и градски мащаби, част от тях са в България, но по-голямата е в различни европейски държави. Огромната част от минералната вода, която се бутилира в България, се пречиства с нашите озониращи системи. Затова съм категоричен, че мерките, които са предприети в България за превенция на коронавируса, не са адекватни.

– Категоричен сте?
– Да. Не е разумно да се поставят хората под карантина навсякъде, да се държат на дистанция или да се изолират – това не е възможно. Резултатът е, че в много области ще изпитаме недостиг на човешки ресурс. И не говоря само за медицинската област, а и за всяка друга. Да предположим, че трябва да въведем карантина в атомна централа или ТЕЦ-овете… Какво би последвало? Затова трябва да се подходи с конкретни действия и броенето на заразените не е решение на проблема.

– Видяхме, че в Китай също наложиха много строги забрани…
– Това, което видяхме, е че китайците се сблъскаха с проблема в толкова голям мащаб и успяха да го преодолеят в много кратки срокове. Те разбраха, че физичните фактори са в основата на зараждането на коронавируса и логично стигнаха до извода, че също те са пътят и към неговото унищожаване. Китайците въведоха абсолютна карантина за всеки човек с установена инфекция, но при тях това не означава да бъдат изолирани всички. Означава, че болните бяха поставени в среда, в която те нямат възможност да излъчват заразата – в помещения, наситени с кислород. Те много бързо се насочиха към използването на пречиствателни съоръжения. България е много далеч от тази практика. У нас са много малко сградите с пречиствателни съоръжения на въздуха или на водата. Отпадните води в България биха запазили коронавируса жив в продължение на три месеца, а чрез тях той може да попадне и във въздуха. Държавата трябва да се обърне към научните постижения и ние предлагаме такива решения. Проблем е, че понякога се лансират мнения и тези, които са абсурдни.

– Например?
– Такава теза е и тази, че активният въглен може да задържа и да предпазва от заразяване с този вирус. Не, това не е вярно, защото абсорбционните канали при активния въглен са много по-големи от размерите на конкретния вирус (0,5 до 1 нанометър) и го пропускат. Маските с активен въглен са неефективни. Има обаче други разработки на маски, в които защитата е чрез електрическо поле, което би убило вируса при подходящия потенциал на полето. Маските с поляризатори се използват при космическите разработки, направени са от учени в Китай, Русия и САЩ, но те не са нещо ново. Това не е висока технология и нашите текстилни предприятия са в състояние да произвеждат подобни артикули за защита ако получат нужната технология и съответните поръчки. Още един пример за ползата от достиженията на науката, приложим и при конкретния проблем, за който говорим.

– Защо един физик, като Вас, говори толкова категорично по медицински въпроси?
– Аз съм физик с тясна специализация по високо енергийните оптични излъчвания? А те са в основата на трансформацията на цялата жива материя. На тези взаимодействия се дължи създаването или унищожаването и на радикалите в човешкия организъм. Затова и от много време работим по теми, които ни позволяват да произвеждаме агенти, които на нас са ни необходими, за да ги използваме за пречистване и дезинфекция. Категоричен съм, че нашите озонатори могат да бъдат част от решението на проблема с коронавируса. Системите ни са в състояние да излъчват аерозоли във въздуха, които биха убили вирусите в рамките на 3 секунди. Но трябва да се каже и друго.

– Кажете?
– Озонирането се използва отдавна и големи корпорации са създали уреди с битово приложение, а също и инсталации за големи пречиствателни станции. Разликата с разработките на „Елфи-Тех” е в това, че всички други съоръжения произвеждат молекула на озона, при която трите кислородни атома са разположени под ъгъл от 120 градуса, като равнобедрен триъгълник. Това е важен детайл, защото този вид озон не е активен. Съществуват 18 вида озон, като разликите при тях се определят от разновидностите на валентните връзки между атомите. Озонаторите на „Елфи-Тех” произвеждат озон, при който единият атом е изместен под различен ъгъл и това се оказва качествено различие, защото този вид озон не създава никакви радикали, когато попадне в човешкия организъм. Ние сме намерили способ да произвеждаме озона, който е доказано успешен дезинфектант и това е валидно и за коронавируса. Имаме патентна защита за технологията си и нашите системи са уникални за света, като само още една американска компания произвежда чрез друга технология същия тип озон, който е в състояние да унищожи вируса за секунди.

– Кажете нещо за практическото приложение на озонаторите?
– То може да бъде във всякакъв мащаб – от малко помещение в дома или в офиса, до концертна или спортна зала или за открити стадиони и градски пространства… Серийното производство на тези озонатори би позволило цената им да е достъпна за всеки, който осъзнае необходимостта от тях. При съоръженията за големи пространства разпръскването на атомите става чрез електростатични полета, а не с въздушни компресори. Едно от нашите съоръжения може да произвежда 40 грама озон на час – количество, което е достатъчно за дезинфекциране на един открит стадион. Не грипната ваканция би предпазила учениците, озониране на помещението, в което учат, е много по-ефективен способ. Нашата фирма се занимава с приложно-научни изследвания и няма голям капацитет да произвежда серийно изделията. Но в България има достатъчно мощни предприятия и ако обединим усилия с тях за производството на тези системи, цената им наистина ще бъде много достъпна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.