Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Професор Иво Христов: Помнете 1923 година! Битката на 1923 г. е битка и на 2017 година!

Помнете 1923 година! Това е особена дата в българската история. Това е годината, в която действително се разтвори кървава рана в снагата на България. Година, в която за първи път българи клаха българи – едните, защото искаха социална справедливост, а другите, защото не им я дават. Това заяви днес депутатът от „БСП за България” проф. Иво Христов на митинг поклонение в местността „Кемера” по повод 94 години от Септемврийското въстание.

Близо 150 пловдивчани дойдоха на мемориалния комплекс край Пловдив, за да почетат паметта на разстреляните без съд и присъда видни пловдивски интелектуалци.  В речта си проф. Христов посочи, че 1923 година е неудобна година, защото тя непрекъснато напомня за това, че битката за социална справедливост не е нещо измислено.

„Тя трябва да се води всеки ден – тук и сега. Битката на 1923 г. е битка и на 2017 година”, категоричен бе народният представител, според когото именно това е кошмар за тези, които ни управляват и в момента. Това е кошмар за гузните съвести и за двойните счетоводства на тези съвести. Голямата промяна се прави от големи хора с големи стъпки, с големи мечти, с големи идеи и  с много кураж. Малките стъпки водят до големите компромиси. А големите компромиси водят до голямата лъжа. На крачка сме от нея!”, предупреди проф. Иво Христов.

Според него 1923 г. ясно показва, че има и по-важни неща от това да осигуриш своето ежедневие, да живееш от ден за ден като мижитурка, като биологична даденост. Участниците в Септемврийското въстание проф. Христов нарече хора – великани, защото 10 години преди това те са гниели в окопите на Първата Световна  война или в битките за национално обединение.

„Трябва да сме наясно и да погледнем назад във времето преди близо век и да видим как нашите прадядовци са се изправили, за да се борят за своята свобода”, каза още депутатът на гражданската квота на коалицията  „БСП за България”. Той подчерта, че отричането на 1923 година трябва да мобилизира в обратна посока и завърши с призива:  „Помнете 1923 година!”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (41)

 1. За социална справедливост преди сто години са се борили работещите,а днес тя е факт и действително днес,който не работи живее както работещите на минимална заплата и половина благодарение на грижите на държавата.Днес работещите няма за какво да се борят.Безработните също.

  1. ТИ НАИСТИНА СИ МЪУК . ПОВЕЧЕТО ХОРА РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 -600 ЛЕВА. ТОВА ГО НЯМА ДОРИ В МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ

   1. Повечето хора на запад работят по 12 часа. В България по 7-8 и задължително 2 дена почивка… и по няколко дена на всеки празник. Чета ти от няколко дена словоблудствата и се чудя що ще чини руски трол в България да ни увещава колко е зле?

    1. С твърдението ти, че „на запад“ повечвто хора работят по 12 часа, а у нас 7-8 будиш съжаление и съмнение, чв си бил „на запад“… Отделно, че явно си слабоумен, обвинявайки него в про руско тролвнв докато сам даваш довод защо да не искаме да сме „като на запад“… Ма то пуст прост евроатлантически трол да си. Сори ако заради тази ти простотия ти отрежат надницата.

  2. Човек с подобна на твоята визия за социална справедливост няма как да не е олихофрен.

 2. Докато в българските университети преподават хора като проф.Христов,ежедневно промиващи мозъците на младите,никога няма да сме равни с другите западни държави.И там има социалисти,но нашите не са социалисти,а сталински болшевики опиянени от терора,който предшествениците им са вършили.Много срамно е като кажеш,че си българин извън страната ни да видиш пренебрежениет в погледа на чужденците.

  1. Може би пренебрежението е плод на излъчването ти на комплексирана отрепка, обвиняваща другите за това, чв е 0…

 3. Румяна, аз не съм нито комунист, нито сталинист, дори не съм и социалист, но ме е срам, че има българи, които мислят като теб. Честно да кажа въобще не ме интересува какво мислят чужденците за нас.

  1. „След разгрома на Червената армия край Варшава българската революция трябваше да стане пролог на германската революция“ (Лев Троцки)
   Ето това е причината за „въстанието“!

   Ето затова чужденците ни се смеят – да колиш собствения си народ по заповед на кремъл!

   Но все пак – във въстанието не участват работници, а само селяни с комунисти за „командири“! Т.е. обикновени хорица с мързеливци и обирджии за командири.
   Същите тези обикновени хорица само след 21 години ще бъдат избивани от „народния съд“ като врагове на народа!
   Същите тези обикновени хорица само след 21 години ще бъдат избивани като кулаци!Същите тези обикновени хорица само след 21 години ще бъдат избивани като геметовци! Същите тези обикновени хорица само след 21 години ще бъдат избивани като горяни!

   Ти си и комунист, и сталинист, и дори социалист!
   Само дето не си член на тези организации!

   1. А Вие вероятно сте фашист? Не оправдавам тероризма и антидържавната дейност, в полза на една империя. Нито факта, че комунистите са се възползвали от Народния съд, за да се разправят с политическите си врагове и да установят тоталитарния си режим.

    1. Народният съд е на правителството на професионалния превратаджия от ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА партия кимон и е създасен по решение на ТРИМАТА големи за да избие симпатизантите на германците.
     Съдейки по сегашните симпатизанти на меркел – вършили са си работата през пръсти.

    2. Не си прав – Народният съд е иницииран от победителите във ВСВ – САЩ , Англия и СССР , а политическите противници на комунистите са ИЗЯВЕНИ престъпници срещу човечеството – българските фашисти , избили от 1923 – 1944 г.- партизани 9140 , ятаци и помагачи 20070 преобладаващата част без съд и присъди , изгорени от фашистите 2139 къщи – това са ФАКТИТЕ , има ги в полицейските архиви ! Освен това Народният съд осъжда на смърт 2730 души , 1305 са с доживотна присъда , останалите от 9155 присъди са от 1 до 20 години затвор . Има няколко стотин саморазправи с изявени фашистки главорези – без съд , от страна на потърпевши комунисти , земеделци , анархисти .

    3. Често дават за пример Нюнбергския процес – осъдени на смърт 12 души . Там обаче е съдът е международен и съдят главните фашисти и нацисти . А във Франция фактите са следните – до 1951 г. са издадени 6763 смъртни присъди на изявени френски фашисти и помагачи на нацистите при окупацията на Франция от Хитлер .

     1. В тези цифри не влизат колабораторите разстрелвани на пътя.

    4. Стигнахме и до неграмотността!
     Касапе, който го сърби да коли и беси както неговитедедовци през „въстанието“ 23,
     Ако смислено можеш да кажеш каква е разликата между фашизъм и националСОЦИАЛИЗЪМ, то тогава – вероятно – ще мога да отговоря дали съм фашист.
     Но понеже начетеността не присъства сред вашите добродетели – ще се опитам поне малко да ви ограмотя, ако не възразявате.
     И така:
     Първи на власт идва Дуче. Той току що е изритан от редиците на италианските социалисти-комунисти и затова създава своя лява партия – фашистката. Фаши значи общност – по-специално легатите са охранявали консулите (през римската република) с брадви с дръжки от много стебла – „фаши“!
     От там и фашизм – общност заедно за една цел!
     Но не това е важното – важно е друго: че Дуче заварва Италия с 12 милиона нерешени съдебни дела, които се точат с години! Затова и го избират – да реши проблема със съдиите!
     И той го решава – забранява на съдиите да решават което и да било дело без мнението на съответната гилдия!
     Гилдията решава дали някой винопроизводтел е виновен!
     Гилдията решава дали някой архитект е виновен!
     Гилдията решава дали някой доктор е виновен!
     И т.н.
     За 2 години управление – и италианските съдии остават без работа!
     Ето това е фашизъм. При това в действие!
     Сега погледни какво прави Стамболийски – същото като Дуче.
     Гилдиите решават !
     Това продължава и до ден днешен в България! Можеш спокойно да се опиташ да осъдиш който и да е лекар в България – съдът няма и да го пипне с пръст докато гилдията не реши!
     Фашизъм в действие!

     За национаСОЦИАЛИЗЪМА (особено в решаването на проблема с безработицата) – някой друг път!

     Ама пък и никнейма ти отива! Гилдията ти го приветства!

   2. Но никой цивилизован човек не може да приеме зверствата извършени от монархо-военната хунта. Да не забравяме за меко казано зверствата, които са извършени- рязане на глави, избиване на деца и малолетни (няма нужда да уточняваме – без съд). А в първата фаза на ВСВ на кого бяхме съюзници?….Така че не е нужно да съм комунист за да ме е срам, че всичко това се е случило в Родината ми, с народа ми.

    1. Бля бля бля!
     Дай доказателства!
     Дай някоя книжка, която да прочетем, та и ние да поназнайваме нещичко за „рязаните глави“ и „избитите деца“!

     Според една книга – избитите „септемврийци“ са 841 човека! И то не беззащитни, а въоръжени с:
     3 оръдия,
     47 картечници
     5700 пушки
     Книгата е от 1972 г. Звезди във вековете. Издателство на Българската Комунистическа Партия – 791 страници. Музей на революционното движение

     И само да потвърдя:
     В гр. Лом 5000 „септемврийци“ обграждат казармата на кавалерийския полк – 800 човека.
     След като от Видин с кораб пристигат 200 войника – септемврийците се разбягват, оставяйки 12 картечници и 1700 пушки!
     От конния полк оцеляват 630 кавалериста!
     А от изпратените 200 бдински войника 108!
     Тези войници са фашисти и не влизат в числото на убитите „септемврийци“, съгласно вече цитираната книга!

   3. Пич, ти си болен. Пий си хапчетата, че с тия видения и интерпретации ставаш опасен за близките си.

   4. Такъв помияр като антикасап рядко се ражда и още по-трудно се отглежда – първо лъже за причините за Септемврийското въстание – Кремъл тогава си има други приоритети и главоболия . Второ – премълчава клането на Александър Стамболийски на 9 юни 1923 г. – истинската причина за Септемврийското въстание , а друг претендира за отговорност на комунистите за атентата 1925 г. в Света Неделя .

 4. Аз съм просто човек и никога няма да бъда партиец, но с умове като Румяна които вероятно се делят на „млади и красиви“ ,тази държава не ще мръдне от дъното….А колко процента ли бяха членовете на Партията-1989г.И с каква парт. книжка са сега!!? PS. Ами, защо трябва да се съобразявам с чужденци!?

 5. Прост народ, просто племе.. Ами ще се съобразяваме с чужденците, защото са по богати сл. и по умни. Браво Румяна ! Касапите са прости хора.

 6. Поредната неграмотност на Иво Христов. 1923 е година на преврат – свалят правителството на Стамболийски и се разправят с него по най грозен начин. БЗНС не успяват да се организират за отпор. БКП – малка партия завижда на земеделците и злорадства, но после в Москва решават че това е възможност за болшевишка революция и пращат Димитров със сума ти пари. Подлъгват земеделците да се включат и после Димитров разбира се бяга в Сърбия. Какво щяха да правят ако бяха спечелили? Клане. Та да помним 1923 като година на земеделската трагедия и поредната идиотска намеса на Москва с небългарски цели

  1. Така е. Но да добавя, че със земеделци във властта никога не сме били добре.

 7. CKОТСКИ ЖАЛЪК ПИГМЕЙСКИ ОТРЕПКИ,НЕ НАРОД.ПРОФЕСОРЪТ ВИ КАЗВА ИСТИНАТА БЕ ИЗРОДИ.КЪДЕ И КОЙ ЖИВЕЕ СЪС 200 ЛЕВА НА МЕСЕЦ БЕ ИДИОТИ ДРИПАВИ.ТАКА ЩЕ СИ УМРЕТЕ В ТИНЯ И НИЩЕТА.ДРЪЖТЕ СИ МИЛИАРДЕРА МАФИОТ БОЙКО БАЙХОЙ И МРЕТЕ.

  ОТГОВ

  1. БЪЛГАРСКОТО ГОВЕДО СИ МИСЛИ ЧЕ КАТО СЛУШКА И ЕДИН ДЕН ЩЕ ЗАЖИВЕЕ КАТО ЗАПАДНЯЦИТЕ -БОГАТО .И СЛУШКА ВЕЧЕ 28 – 29 ГОДИНИ. ОБАЧЕ БЛАГАТА КОИТО НИ ОБЕЩАВАХА ПРИ ПРОМЯНАТА НА СРОЯ ТАКА И НЕ ИДВАТ .НЕ САМО ЧЕ НЕ ИДВАТ НО И СЪС ВСЕКИ ДЕН СТАВА ПО ЛОШО. 2- 3 ПРОЦЕНТА ЖИВЕЯТ ОХОЛНО А ДРУГИТЕ ГО ДУХАТ. МЕДИИТЕ СА КУПЕНИ И ВСЕКИ КОЙТО ИСКА МАЛКО ПО ВИСОКА ЗАПЛАТА ГО ОБЯВЯВАТ ЗА КОМУНИСТ. ПРЕДВИДЛИВО ПРЛЕМАХНАХА ВИЗИТЕ ЗА ДА МОЖЕ ПО НЕРВНИТЕ ДА ИЗБЯГАТ. НЕЩО КАТО ВИНТИЛА НА БОЙЛЕРА ЗА ДА НЕ ГРЪМНЕ. БЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е ВАСАЛНА ДЪРЖАВА И ОТНОВО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОЖДАВА

   1. ТИ АКО ЧАКАШ, НИЩО НЯМА ДА ТИ ДОЙДЕ ЕЙ ТАКА. МАХАЙ СЕ РУСКИ ТРОЛЕ. ОТИВАЙ СИ В РУСИЯ И ТАМ ГИ ПИТАЙ КОЙ ЖИВЕЕ С 200 ЛЕВА. НЕ ИМ КАЗВАЙ, ЧЕ ТУК ХОРАТА НЕДОВОЛСТВАТ НА 600 ЛЕВА(И ТО НЕКАДЪРНИТЕ И НЕУКИТЕ), ЧЕ ЩЕ СЕ ЮРНАТ ВСИЧКИТЕ РУСНАЦИ ДА ИСКАТ ДА СТАВАТ ЕВРОПЕЙЦИ.

    1. Пий хаповете и спри с капс лока, че ще ядосаш шефа и ти отиде надницата…

 8. ПРЕДИ ВРЕМЕ НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА ИЗПУСНА ФРАЗАТА -“ НАХРАНЕТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ “ . Е НАХРАНИХА ГИ. И ТЕ ВСЕКИ ДЕН ВИ ЛЪЖАТ ЗАЩОТО СИ ПАЗЯТ ЗАПЛАТИТЕ. ЛЪЖАТ ВИ И ВИЕ ВЯРВАТЕ. ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО. Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ БЕЗ РЕВОЛЮЦИЯ.

  1. ТУК СЪМ СЪГЛАСЕН. БКЛЪСКОВ ТАКА РЕШИ ДА СЕ ХРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО С РУБЛИ, ЧЕ И ТРОЛОВЕ ПОКАНИ И ПРОПАГАНДА ВЗЕ ДА ПРАВИ. ТИ СЪЩО СИ НА ТАЗИ ХРАНИЛКА. МА ТЕ ТАКА СА ГЛИСТИТЕ- РУСКИТЕ ГЛИСТИ.

   1. Е, ес от миналата година и те имат тролска програма… та кажи ся, как плащат да тролиш?

  1. Съдейки по седерастките демократи разбирам напълно комунистите за света неделя.

   1. А аз разбирам, че не можеш да оформиш едно чисто човешко мнение – непременно идеологизираш.Жалко, защото това е диагноза.Опитай се да мислиш със собствения си мозък – не е толкова трудно.

    1. В случая си е чисто човешко да (искаш да) избиеш боклука пречещ на обществото.

 9. 789 е много близо до историческата истина, за 23-та комунистите практически не носят отговорност, носят я за 25-а. Не споделям мнението на проф. Христов, но той си има неговото виждане и правото да го заяви. Румянките дори и да са „млади и красиви“, спокойно могат и да са плиткоумни, и много далеч от истината. От подобен сорт очевидно е подляка, който ползва ника на Кмнтр. Такива остаряват ускорено и към 30-те вече са духовни пенсионери.

 10. Bolshevishkata ‘spravedlivost’ shte izvarshi nechuvana merzost – atentata vo crkvata Sv Nedelya 1925 – ubiti 3 generali – sred teh gen Nerezov- komandir na armia, general Zlatarev- komandir na 11 makedonska divizia – zheni, deca, sveshtenici. A otposle smelia komunist Marko Fridman shte prosi Carska milost , plediraike che e spasil zhivota na Car Boris na zavoia na reka Cherna 1917!
  Smirenie I pokaianie !

  1. Ubiti generali -12, izvinenie, ranen e general Vladimir Vazov I drugi, a sashto vdovicata na polkovnik Konstantin Kavarnaliev.

 11. Каква социална справидливост бе другарю Христов!?
  Може би тази дето ви я подариха съветските щикове!
  За тази ваша социална справидливост бяха убити хиляди българи и милиони бяха дамгосани като вра-
  гове на народа. Тези зверства не ви задоволиха. Искахте неаораничени богатства. Политическата ви
  власт бе пречка. Организирахте си опозиция и спретнахте събитията от 1989 година..Вашата опозиция и корифеите на БКП грабихте народа така както никой не го е грабил.Всички милионери са били
  съпартиици или наследници на партията на този
  борец за СОЦИАЛНА ПРАВДДА

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.