Проф. Герджиков: Основен проблем във висшето образование е масовизацията

проф. Анастас Герджиков

Проблем в последните години е била масовизацията, това девалвира висшето образование още на входа. Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков пред БНТ.

Няма как сегашните 80% от завършващите средно образование, които приемаме сега в университетите, да се сравняват с онези 20%, които приемахме преди години. Важно е обаче младите да осъзнаят, че светът се развива и те трябва да са гъвкави за промени. Има много специалности във всички университети, където получаваш нужното образование, допълни Герджиков.

Според него няма как от университета да излязат веднъж завинаги подготвени хора, на 5 години излизат нови професии. "Често сме канили представители на бизнеса да изготвим заедно учебни програми, те отказват, а впоследствие в края на годината отново изявяват недоволство от качеството на висшето образование", посочи ректорът на Софийския университет.

"С бюджета за следващата година получихме малко повече средства за издръжка на обучението, но въпреки това ще търсим още възможности от европейски програми и дарения. Само за ремонт на сградите на Софийския университет са необходими около 40 млн. лв.", каза проф. Герджиков.

През последните години реформата в частта за висше образование тръгна в правилна насока. Затова и решихме да подкрепим предложения бюджет за тази година. Силно обнадежден съм, че ще се случи реформата, която ще помогне за повишаване на качеството на висшето образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование