Проф. Ангел Димитров: България не държи вратата към ЕС заключена за Северна Македония, ключът е в тях

Снимка: Булфото

"България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях. Бягането от реален диалог и очакването, че към България ще бъде упражнен натиск, така че да си промени решението, няма да доведат до положителен изход", заяви пред NOVA NEWS проф. Ангел Димитров, съпредседател на историческата комисия.

"Лекомисленото отношение към историята, създаването на митове са характерни за различни македонски организации, но те са несериозни", каза още проф. Ангел Димитров.

През тази седмица Вселенската патриаршия призна македонската църква с името Охридска архиепископия. "Скопие ще се опита да използва това решение в своя полза, но самият акт на падането на схизмата, все още тя не е автокефална, не означава, че Вселенската патриаршия автоматично е признала някаква македонска църква с автономен характер", заяви Димитров.

"При умела църковна дипломация можем да се възползваме като ясно и категорично поставим историческата основа на Охридската архиепископия", добави той.

Професор Димитров се надява, че може би нашите съседи започват да осъзнават, че промяната трябва да дойде отвътре при тях.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България