Проф. Ангел Димитров: Договорът с Македония трябва да се изпълнява по-активно

Седмица след историческия вот в гръцкия парламент за Преспанското споразумение, в Скопие вече се говори за предсрочни избори заедно с президентските. Според професор Ангел Димитров - първият посланик на България в Скопие - в това „въобще няма изненада“, защото за предсрочни избори се говори още преди ратификацията в гръцкия парламент.

„Това е характерно за всяка държава, в която има по-остро политическо противопоставяне – винаги, когато наближат едни избори и следващите от друг характер не са далеч, почва да се говори, че биха могли да се проведат по едно и също време", каза Димитров по БНР. В същото време обаче от ЕС доста ясно подсказаха, че Македония не се нуждае от предсрочни избори, а от сериозна работа за приближаване към стандартите, към изискванията на европрисъединителния процес, каза бившият ни посланик в Македония.

Той изтъкна, че политическата позиция на ВМРО- ДПМНЕ като цяло е в „относително слаба позиция“, въпреки че продължава да има привърженици. В предсрочните избори обаче винаги има риск.

През изминалата седмица премиерът на Заев поне два пъти заяви, че България се бори за Македония. Дипломатът коментира, че „не се съмнява в искреността" му:

„Не се съмнявам дори, че са създадени много добри лични отношения между него и премиера Борисов. Не се съмнявам, че и между двамата министри на външните работи има създаден добър професионален контакт. Но един внимателен анализ на събитията в република Македония подсказва, че дълбинните нагласи там все още са много силни, все още не са преодолени и затова заложеното в Договора за добросъседство трябва да бъде изпълнявано още по-активно, по-енергично и по-резултатно“.

В икономическата сфера вече има „доста видим напредък“, отбеляза той. Забелязва се и „разтваряне на контактите в широката културна сфера“, но, според Димитров, липсва „доброто взаимоотношение между медиите от двете страни“:

„Все още виждам, че много македонски медии не са се отказали от старите си нагласи и възпроизвеждат онова, което Договорът за приятелство и добросъседство иска да види променено“.

В Гърция националистът Панос Каменос заявяваи, че Преспанското споразумение всъщност няма да влезе в сила, защото България ще се притесни, че й крадат езика. Дипломатът коментира:

„Още преди ратификацията имаше разнопосочни изказвания от гръцки политици. Едни се радваха, че границата си е по-добре да имат македонци, отколкото българи и обратното - други съвсем в прав текст си говориха, че това не са никакви македонци, а са си българи. Тези нагласи по различен начин се изговарят, но в крайна сметка за нас е по-важно е друго - посещението на Ципрас в Белград непосредствено преди ратификацията и разбира се задоволството, изразявано от президента Вучич в Белград, че за тях промяната на името не е никакъв проблем и те веднага ще признаят новата държава. Това подсказва, че са много силни онези нагласи за запазване силната за модерната епоха връзка между Гърция и Сърбия“.

Ако формацията на Зоран Заев загуби президентските избори в Македония, „това ще бъде изключително лош сигнал и за резултата от следващите парламентарни избори“, изтъкна първият ни посланик в Скопие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България