Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Проф. Ангел Димитров: Задаваме си въпроса до каква степен колегите от Македония разбират духа на договора за добросъседство

Последните две заседания на комисията бяха безплодни. Нашите колеги от Скопие изначално не бяха готови за бързи корекции в интерпретацията на миналото, говорим за македонската историография. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на българо-македонската съвместна експертна комисия по историческите въпроси, по БНТ.

„Но през последните две наши срещи забелязахме едно ново очевидно втвърдяване на позициите им и започване да си задаваме въпроса до каква степен нашите колеги разбират духа на договора за приятелство и добросъседство и до каква степен са готови да работят за неговото изпълнение“, каза той.

Проф. Димитров определи като голяма крачка това, което са постигнали „по отношение на Средновековието или по-точно оценката за цар Самуил като владетел на България, за общо честване на Свети Климент Охридски, Свети Наум Преславски и Охридски, значението, което беше дадено на 24 май като типично български национален празник, ролята на българските владетели през 9-10 век за развитието не само на българската държава, но и на културата в Източна Европа и в славянския свят“, но подчерта, че е много далече от желаното и възможното.

Въпреки тези общи позиции около личностите все още нямаме последната дума около нашите бележки по учебниците, които интерпретират Средновековието. Там има какво още да бъде обсъдено, но не е направено на последните две заседания, каза проф. Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.