Проф. Ангел Димитров: Напредъкът от поредната среща на съвместната комисия със Северна македония е нулев

Трябва да констатираме, че напредъкът от 11-ата поредна среща на Съвместната мултидисциплинарна комисия със Северна, Македония е нулев. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията.

"Дистанционното обучение заради пандемията създаде сериозни проблеми в образованието, но пък дистанционната работа на нашата комисия създаде сериозни проблеми и в нашата работа за образованието“, започна пресконференцията проф. Димитров. 

По думите му няма една миниатюрна стъпчица в работата на комисията. 

"тказът на колегите ни от Северна Македония да подписват протоколите от заседанията на Съвместната комисия поставя под съмнение нашата работа. След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното "македонски" навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и с самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН. Не искам да се спирам подробно на този момент. за това биха могли да говорят представители на Министерство на външните работи, но е факт, че блокирайки, подписването на протоколите, вече в момента сме две срещи без протоколи, донякъде поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно изразява какви дискусии са водени, какви решения са взети, действително нещата изглеждат някак несигурни и подсказват за едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно", допълни допълни проф. Димитров. 

"Защо се получава така? Ще го кажа със съжаление, защото нашите наблюдения подсказват, че появата на тази нова позиция от страна на нашите колеги е част от политическо отношение, от един опит за дискредитиране на България и българската държавна позиция, която започва след октомври миналата година", допълни още проф. Димитров. 

Коментари

Задължително поле