На над 300 българи през 2017 г. е отказано лечение в чужбина

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

Проф. Асен Балтов: Лекарските екипи са претоварени, понякога се греши

Снимка: БНТ

Като директор на “Пирогов” съм длъжен да взема сериозни мерки, след сериозно нарушение, което не оправдава лекарите. Като лекар бих подкрепил протестиращите колеги. Имаме информационна система, всеки пациент трябва да бъде регистриран. Този пациент не е бил регистриран. Това заяви проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на болница “Пирогов” по БНТ. Коментарът е по повод наказанията на лекари от столичната болница, след като съпругата на починалия Спас Добрев написа отворено писмо до министъра на здравеопазването за престъпното отношение към тежко болен пациент.

“Може би електронната здравна карта ще ни помогне да имаме досие на всеки гражданин, което ще ни помогне по-добре да следим състоянието на пациентите. Пътят обаче е дълъг и едва ли ще стане лесно и бързо. Но с такава карта ще може по-лесно да се избягват подобни инциденти”, заяви проф. Балтов.

По думите му е трябвало пациентът да бъде стабилизиран и след това да бъде транспортиран в друго специализирано заведение, което да поеме по-добре дадения случай.

По повод обвинения на сина на починала пациентка на “Пирогов”, Балтов каза, че се прави внушение от хиляди километри, жената е била насочена към Медицинска академия. В момента е назначена проверка, която ще установи защо е била пренасочена. С подобни твърдения не помагаме нито на лекари, нито на пациенти. Днес е “Пирогов”, утре може да е друга болница. Ние сме институция, която не може да бъде охулвана по подобен начин, ние сме болница на народа, всеки знае, че когато има проблем, даден човек може да дойде в “Пирогов” и той да бъде решен.

Проф. Балтов каза още, че екипите са претоварени, понякога се греши, но това не бива да се счита за тенденция и повод за атаки към лечебното заведение. От началото на годината през “Пирогов” са преминали около 250 000 пациенти, около 10% от тях са хоспитализирани. Има недофинансиране на спешната помощ, каза Балтов.

Задълженията са около 20 млн., 17 млн от тях са в просрочие, заради недофинансирането обаче няма как да погасим тези задължения, отчете проф. Асен Балтов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Просто се насра Асене! Зад гьрба на уволнените колеги се криете:ти, д-р Гелев шеф на бьрза помощ и Дечо Дечев шеф на больницу”Св.Иван Рилски” в което заведение е трябвало да бьде в момента на инцидента пострадалото лице. Защо пациента е докаран в пирогов след като знае тази подробност, и знае че няма хематология в пирогов.

Отговорете