Проф. Асен Балтов: Някои от ваксинираните с "АстраЗенека" са имали временни неразположения, но са преминали в рамките на 24 часа

1950 души са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека" от петък следобед до неделя вечерта, в "Пирогов", отчете директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов на брифинг. Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща той.

"Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките", добави той.

"Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията - покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали", разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

"Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване", уточни директорът на "Пирогов".

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на "АстраЗенека" трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

Коментари

Задължително поле