Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Тръмп: Идеята за “морска стена” на Ню Йорк e глупава и ще изглежда ужасно

Генералният ни консул в Истанбул: Българинът с мачете е бил със силно психично разстройство или под въздействието на опиати

Прическите от 90-те се върнаха на мода

Все още не е ясна самоличността на обирджиите на митницата в Благоевград

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция

Над 10 държави преговарят в Берлин за ситуацията в Либия

Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

Проф. Асен Балтов: Седем пострадали от пиратки са приети в „Пирогов“

Снимка: БНТ

Тази година имахме 20 процента повече пациенти по празниците от миналата. Това се дължи на факта, че Пирогов е болница, в която се намира спешен център. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по Канал 3.

„Повече от 50 хиляди пациенти са хоспитализирани през миналата година, това са били хора които са имали нужда от спешна помощ, а 260 хиляди са минали през кабинетите. Смея да кажа, че беше създадена една добра организация. Новото е, че вече имаме и спешен педиатричен кабинет, през който са минали над 20 хил пациенти“, обясни Балтов.

„7 пациенти са пострадали от пиратки, като най-тежкия случай е на 3 годишно дете, при който пиратката му е гръмнала буквално до ухото и го е увредила сериозно. Родителите са хвърлили пиратката по невнимание. Това, което винаги ме удивлява, е че въпреки всички наши съвети, които отправяме всяка година, те не взимат мерки“, каза още той.

„Това което прави впечатление, че при слуачите с натравяния от алкохол възрастта значително намалява, 7 млади до 16-годишна възраст и трима възрастни. През последните години случаите са и с прекаляване с наркотици“, допълни той.

„Има и много случаи на хора с преяждане. Според мен рязкото преминаване след постенето от по-лека към тежка храна, също води до подобни последствия. 11 са оперирани в хирургията след тежки преяждания.“

Проф. Асен Балтов коментира и случая със смъртта на 3-годишното момченце, което почина в Пирогов.

„Мисля, че отстраняването ми беше нормално, такава е практиката и в другите европейски държави, когато има подобен казус, директорите на болничните заведения да бъдат освободени. Пирогов направи всичко възможно да спаси това дете. Между 60 и 90 процента дори и в САЩ диагностицирани с такава диагноза стигат до смърт. Що се касае до алгоритъмът, по които трябва да се процедира, за мен на първо място личният лекат, трябва да насочи пациента към отделението което е адекватно за заболяването му.“

„Това, което ще се въведе сега е след като се обадят на спешна помощ, от там да ги насочват към правилните болнични заведения. Има изясняване, кои състояния къде да се водят, каза още той.

„Протестът на сестрите беше абсолютно излишен, края на месец февруари всички сестри ще видят разликите в заплатите си. Всички, сестри при нас вече взимат добри възнаграждения, мога да кажа, че при нас най-малката заплата при сестрите е 1500 лева. При нас все още има недостиг на сестри, но предполагам, че това се дължи на факта, че в Пирогов работата е най-тежка и натоварена. Това което също бих искал да отбележа, е че предстоят сериозни ремонти в 5 от сградите на Пирогов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.