Проф. Асен Балтов: Седем пострадали от пиратки са приети в "Пирогов"

Снимка: БНТ

Тази година имахме 20 процента повече пациенти по празниците от миналата. Това се дължи на факта, че Пирогов е болница, в която се намира спешен център. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов по Канал 3.

"Повече от 50 хиляди пациенти са хоспитализирани през миналата година, това са били хора които са имали нужда от спешна помощ, а 260 хиляди са минали през кабинетите. Смея да кажа, че беше създадена една добра организация. Новото е, че вече имаме и спешен педиатричен кабинет, през който са минали над 20 хил пациенти", обясни Балтов.

"7 пациенти са пострадали от пиратки, като най-тежкия случай е на 3 годишно дете, при който пиратката му е гръмнала буквално до ухото и го е увредила сериозно. Родителите са хвърлили пиратката по невнимание. Това, което винаги ме удивлява, е че въпреки всички наши съвети, които отправяме всяка година, те не взимат мерки", каза още той.

"Това което прави впечатление, че при слуачите с натравяния от алкохол възрастта значително намалява, 7 млади до 16-годишна възраст и трима възрастни. През последните години случаите са и с прекаляване с наркотици", допълни той.

"Има и много случаи на хора с преяждане. Според мен рязкото преминаване след постенето от по-лека към тежка храна, също води до подобни последствия. 11 са оперирани в хирургията след тежки преяждания."

Проф. Асен Балтов коментира и случая със смъртта на 3-годишното момченце, което почина в Пирогов.

"Мисля, че отстраняването ми беше нормално, такава е практиката и в другите европейски държави, когато има подобен казус, директорите на болничните заведения да бъдат освободени. Пирогов направи всичко възможно да спаси това дете. Между 60 и 90 процента дори и в САЩ диагностицирани с такава диагноза стигат до смърт. Що се касае до алгоритъмът, по които трябва да се процедира, за мен на първо място личният лекат, трябва да насочи пациента към отделението което е адекватно за заболяването му."

"Това, което ще се въведе сега е след като се обадят на спешна помощ, от там да ги насочват към правилните болнични заведения. Има изясняване, кои състояния къде да се водят, каза още той.

"Протестът на сестрите беше абсолютно излишен, края на месец февруари всички сестри ще видят разликите в заплатите си. Всички, сестри при нас вече взимат добри възнаграждения, мога да кажа, че при нас най-малката заплата при сестрите е 1500 лева. При нас все още има недостиг на сестри, но предполагам, че това се дължи на факта, че в Пирогов работата е най-тежка и натоварена. Това което също бих искал да отбележа, е че предстоят сериозни ремонти в 5 от сградите на Пирогов.

Коментари

Задължително поле